Barnkonventionen

Sverige har ännu inte beslutat att FNs barnkonvention skall vara lag i Sverige. Vad är det man väntar på? Det borde vara en självklarhet. Att lyssna på dem som är vår framtid.
I Västerås försöker vi lyfta barnperspektivet i alla beslut. Det finns en barnchecklista som skall fyllas i av tjänstemän som underlag för beslutsfattandet i olika ärenden. Visst är det lätt att bara kryssa i den utan att reflektera men tanken är att man skall motivera om beslutet berör barn och om barn har tillfrågats om sina åsikter. I samtliga nämnden och styrelser jag sitter i så påverkar besluten barn. I Barn och ungdomsnämnden berör i princip alla beslut barn. I bostadsbolaget Mimer´s styrelse berör en hel del beslut barn. boende är viktigt ur ett barnperspektiv. Det handlar bland annat om att skapa bra utomhusmiljöer för barn i de områden där Mimer äger fastigheter och där man planerar att bygga nytt. Det handlar också om att skapa giftfria inomhusmiljöer där barn vistas.

Idag har vi haft styrelsemöte med bostadsbolaget. Vi har många spännande projekt på gång som jag ännu inte kan berätta om. det jag kan säga är att det paneras ett helt nytt område på Nordanby äng. där ska byggas totalt runt 300 bostäder. Här skulle jag dock vilja ge en känga till Västeås stad. Vår eminente vd på Mimer tog kontakt med kommunkontoret för att i god tid ha med ett helhetsperspektiv på området. Behövs det något äldreboende? ska man projektera för en förskola i området. Men kommunkontoret säger nej. Men vad händer i ett nytt område där runt 500 människor kommer att bo? Det kommer garanterat att flytta in både äldre personer och barnfamiljer. Då måste det finnas med i planerna från början. Allt annat blir så mycket dyrare. Till saken hör att det i barn och ungdomsnämndens investeringsplaner finns med en förskola i området men fastighetskontoret som äger frågan säger nej. Helt tydligt att det behövs ett nytt politiskt ledarskap i stadshuset efter valet i höst.

Ett annat exempel är behandlingen av Västeråsentreprenören Björn Carlsson. Han ber om tillstånd att ställa ut en palm vid cafet de driver nere vid Elbakajen. Då får han tvärnej till svar. Det skulle skymma utsikten mot Mälaren enligt tekniska kontoret. Men vad gör teniska kontoret? Jo kolla bilden. De placerar ut en ful blå stolpe. Hur tänkte de då?



Västerås behöver en Agestav vid rodret efter valet i september.

Kommentarer

Thorsten Schütte sa…
Håller med att bankonventionen bör få vara lag i Sverige. En annan konvention som Sverige hittills, som ett av få länder, "rundar", är ILO-konventionen om ursprungsfolk, läs: samer. Den borde Sverige skyndsamt ansluta sig till!