Hamburg

Har tillbringat några dagar i Hamburg med Mimers styrelse. Det är bra och viktigt att få input och se med egna ögon vad andra gör. Det finns en del som vi kan bli bättre på i Västerås. Det som slog mig första dagen var att de tagit helhetsgrepp över samhällsplaneringen i olika områden. Det handlar inte om att människan "bara" ska bo utan också kunna leva och verka i ett område.
Bild från ett hus i närheten där vi bodde. Jag gillar teglet och utformningen på huset.
Att bryta av i en stadsvy med andra former på ett hus är spännande. Likriktning att alla ser likadana ut tycker jag är tråkigt och fantasilöst. Ovan är ett exempel på nytänkande.


Barnen ska ha en självklar plats när man planerar ett nytt område. Ovan är en lekplats för stora och små. 

Från en flytbrygga i Hafencity. Här stiger vattnet i princip varje dag och ibland kommer det att svämma över.
Flytande hus på vattnet. Kan det vara ett utvecklingsområde för Västerås?


Jag gillar trähus. Detta är en vacker modell på ett sådant. Jag hoppas att vi kan bygga något liknande i Västerås. Det finns flera områden där det skulle passa in bra.

Väldigt många hus har solcellspaneler på taken i detta fall även lite nedsänkt. De tänker mycket lokal energiförsörjning här i Tyskland. Det är värt att studera vidare.

Ett modulhus. Pre fabricerat. I princip fungerar det som en ikeakatalog där du väljer vilka moduler du vill ha. Detta kan även ändras under resans gång.

De flytande husen igen.


Bild från hotellrummet. 25h hotel är en hotellkonceptkedja med ett spännande tänk. I lobbyn och restaurangen är det industritema. Rummen har en genomtänkt design. 

Idag skall vi ha styrelsemöte och sedan lyssna till hur man inkluderar människor i stadsplaneringsarbete. Sedan styr kosan mot flygplatsen och hem till Västerås igen.
Jag är glad över denna resa. Flera människor kommer nu att sluta i styrelsen vid årsskiftet. Svanja, Emeli, Anny och Susanne ni kommer att vara saknade. Tack för dessa år tillsammans i styrelsearbetet,

Kommentarer