Det finns alla skäl i världen..

För någon/några veckor sedan hade den vikarierande liberala ledarskribenten på vlt skrivit en ledare om hur priviligierade småbarns föräldrar är. Hon menar på att eftersom arbetsgivare i princip inte kan säga nej till föräldraledighet under sommaren så sätter många i system att få några veckors extra semester precis när man vill.
Ledaren är ganska avslöjande för att personen i fråga inte har några barn. Ja man är priviligierad som småbarnsförälder men inte tack vare föräldraförsäkringen som är generös utan trots den. Priviligierad är man som blivit förälder. Det är det största gåvan man kan få.

Men småbarnslivet är långt ifrån glamoröst. Många gånger känner man som förälder när semestern är över att man skulle behöva semester från semestern. Det är intensivt att ha små barn och det afrikanska ordspråket om att "det krävs en by för att uppfostra ett barn" stämmer i mångt och mycket.
Att vakna mitt i natten av ett barn som har nattskräck eller som har magsjuka är inte det minsta glamoröst. När influensan bryter ut och går runt i familjen så är det långt ifrån alla dagar som man tycker att det är fantastiskt med barn. När 3 åringen lägger sig på golvet i ica affären och skriker i protest mot att man inte får som man vill. då är det inte glamoröst.

Föräldrar är de absolut viktigaste personerna i ett barns liv. Föräldraförsäkringen är inte i första hand till för att föräldrar ska få mer semester utan för att barn ska få mer tid med sina föräldrar. För Alva Myrdal hade fel. Det bästa för barnen är inte att tillbringa mest tid med proffsutbildad personal. Det bästa är att få den kärlek och omsorg som bara en fungerande förälder kan ge. Fungerande ja det finns dessvärre de som inte fungerar av olika skäl. När föräldraskapet brister så är det viktigt att det finns extra stöd från samhällets sida.

Det bästa samhället kan göra är att stötta föräldrarna ännu mer. Småbarnstiden går så fort. Föräldrar är vårt tids hjältar. Att ge sina barn tid är den absolut viktigaste samhällsinsats som man kan göra. Det ger en grundtrygghet till barnen. Trygga barn skapar trygga vuxna och det skapar ett tryggare Sverige!

Kommentarer