Skilda badtider

Läste precis en artikel i UNT hur en mamma med ett tvillingpar nekats att bada med båda barnen pga att det var en tid avsatt för bara tjejer. Vart är vi på väg egentligen? Nu pratar vi barn. En femårig kille.
Jag kan förstå om man ibland har tider enbart för vuxna. Själv gillade jag jättemycket att åka till Farstabadet på den tiden jag bodde i Stockholm, när de hade 18 års gräns en kväll i veckan. Då släckte de ned och hade levande ljus och spelade klassisk musik dovt i bakgrunden. Det var ren och skär mys. För det är inte alltid trevligt på badhus med alla barn.

En 5 årig kille kan väl knappast vara ett hot mot de kvinnor som av religiösa eller kulturella skäl vill bada med enbart kvinnor?

Vi har haft en lång tradition i Sverige där vi har arbetat aktivt med jämställdhetsfrågor. Där män och kvinnor ska behandlas lika. Att ha skilda badtider är att vrida den klockan tillbaka. Det är att ge upp den kvinnokamp för likvärdiga rättigheter.Vill man något annat?, vill man leva efter religiösa sharialagar så finns det andra länder som tillämpar det. Det har vi inte planer på att införa i Sverige.
Men om vi kapitulerar inför detta så är vi snart där. Då har vi accepterat att kvinnor och män ska behandlas olika.

Det finns länder där kvinnor inte tillåts köra bil. Länder där män straffar kvinnor som har slöjan på fel sätt. Länder där kvinnor och män inte får sitta på samma sida i bussen. Det är ett samhälle som jag inte vill ha i Sverige.

Det samhälle jag vill ha då respekterar vi varandra och visar respekt för att kvinnor inte skall tryckas tillbaka. Men respekt är inte att kapitulera inför andra värden, värden som leder åt ett helt annat håll.

I min roll som ordförande för förskolenämnden har vi drivit på utvecklingen i förskolan så att förskolan inte ska cementera könsroller. Det handlar om miljöer som ska vara kreativa och utvecklande för barn. Ett rum ska inte på förhand vara bestämt att det här är ett pojkrum och det här är ett flickrum. Förskolans lärmiljöer skall inte vara könsuppdelade. Barn ska stimuleras till lusten att lära på olika sätt.

Jag tror att det finns de som ärligt tror att de löser ett problem genom att införa skilda badtider. De vill lära kvinnor att simma och känna sig trygga. Men istället skapar de ett annat ett mycket större eftersom det blir ett bejakande av andra värden. Det blir ett bejakande och cementerande av ett patriarkalisk samhälle.






Kommentarer