Det här med opinionsundersökningar

Dagens SIFO undersökning gjorde väl knappast någon kristdemokrat glad. 2,8 är katastrofsiffror. Jag blev helt ärlig ledsen. Nu ska man inte ta en opinionsmätning som den enda sanningen men senaste tidens trend har inte varit lysande i någon mätning för partiet.
Historiskt set brukar Kristdemokraterna ligga dåligt till i opinionsmätningar under mellanvalsperioder. Men det går inte att ursäkta sig med det längre. Signalerna från väljarkåren måste tas på allvar.

Många trodde att bytet av partiledare skulle vända trenden. Trenden har varit att partiet har tappat ca 20% av sitt väljarstöd vid varje val sedan 1998. 1998 var rekordåret då partiet fick sitt bästa valresultat ever med 11,8% av rösterna. Det är rätt klassiskt att man inväntar en "frälsare" som ska rädda en situation.

Nu ser situationen för Kristdemokraterna inte ut så. Vi har en duktig och vass partiledare men det var ju inte så enkelt. Det handlar nog faktiskt inte främst om personfrågan i Kristdemokraternas fall. Jag tror att siffrorna hade sett lika illa ut oavsett vem som hade varit partiledare under de förutsättningar som Ebba har haft.
En av partiledarens viktigaste uppgifter är att ena och hålla ihop ett parti. Min bedömning idag är att Kristdemokraterna behöver bli ett mer sammanhållet parti. Genom att hålla ihop så blir budskapet tydligare vad partiet står för.

Det politiska landskapet har förändrats och då behöver partierna och dess politik också förändras. Det pågår ett utvecklings och förnyelsearbete inom Kristdemokraterna som kommer landa i nya politiska förslag.

Jag har också en personlig teori och den handlar om detta med oneliners och etikettering. Senaste tidens stora politiska debatter har handlat om hur vi ska förhålla oss till och etikettera ett annat parti. I detta fall Sverigedemokraterna. Jag anser inte att det är vår uppgift att sätta etiketter på andra partier. Det kan de ägna sig åt själva. Om lika mycket tid och kraft ägnades åt att fylla ordet kristdemokrat med substans istället så skulle det se annorlunda ut. Alla folkvalda ska bemötas med respekt. Alla ska utmanas i den politiska debatten att stå och argumentera för sina idéer. Jag behöver inte säga att någon är rasist eller något annat. Det kommer att framgå ändå om jag tar en saklig debatt med den företrädaren.
Sen detta med oneliners som är så viktigt. Att ständigt ha nya slogans att förhålla sig till. Det blir en ytlig politik då. Många frågor är för viktiga för att reduceras till en oneliner. Många samhällsutmaningar behöver belysas ur många perspektiv. Men oneliners är ju medialt. Det skapar ju rubriker på gott och ont.

Grundbulten i vår demokrati är att vi är folkets röst. Vi är företrädare för någon. Det är därför viktigt att lägga örat mot marken och lyssna på vad medborgarna tycker. Vad är det för frågor som diskuteras vid fikaborden på arbetsplatserna? Jag menar inte att man ska driva någon opportunistisk politik men när politikerna pratar om vissa frågor och väljarna om andra så kan det bli krockar.

Kristdemokraterna har fortfarande tiden framför sig. Om man gör sin hemläxa. Den viktigaste opinionsundersökningen och den som faktiskt är den som räknas på riktigt är i september 2018.

Kommentarer