Verklighetens folk

För en vecka sedan genomfördes evenamanget "Västerås i vitt". I vår fina stadspark har duktiga is och snökonstnärer gjort fantastiska skulpturer. Här är ett exempel.
Vi behöver kultur för att må bra. Snökonst är en del av det. Det finns många andra goda exempel i Västerås också på kultur.




Att å ut med hunden kan ibland ha sina utmaningar. Äldsta sonen var ute med hunden då hon får för sig att jaga änder. Resultatet blev ett par sprickor och gips i två veckor.
Trots att det slutade så illa är jag tacksam för svensk sjukvård. För barn behöver vi inte betala någonting. Så ser det det inte ut överallt i världen. Ett av de första besluten som Donald Trump skrev under igår när han tillträdde som president i USA var att delavveckla en del av den stora sjukvårdsreform som Obama införde den så kallade Obamacare. 
Resultatt av Trmups beslut blir att många amerikaner kommer stå utanför systemet. Utan försäkring får du ingen vård..Så vill vi inte ha det i Sverige.
Däremot så är vården ojämlik i Sverige. Om man som kvinna drabbas av äggstockscancer så vill det till att du bor i rätt landsting. Det skiljer flera månader i överlevnadsstatistiken. Så kan vi inte ha det. Den specialiserade vården måste bli mer jämlik. Jag tror att staten behöver ta över ansvaret för den specialiserade sjukhusvården.





Att vara ute i "verkligheten" på verksamhetsbesök är något som jag som kommunalråd försöker prioritera. Igår gjorde jag det tillsammans med Malin Gabrielsson, Joakim Widell och Elisabeth Wäneskog. Vi besökte Zethelius och besökte Västerås stads vårdplaneringsteam som finns på Västmanlands sjukhus. Zethelius är ett äldreboende med rehabilitering, mellanvårdsplatser och korttidsplatser. Ungefär hälften av verksamheten drivs i samverkan med landstinget.
Vårdplaneringsteamet planerar främst för de äldre som är utskrivningsklara från sjukhuset. Ja man planerar för de som är över 18 år men majoriteten är äldre som är på väg från sjukhuset men som av något skäl behöver extra stöd vid hemgång eller behov av att komma till en korttidsplats eller kanske till och med ett särskilt boende. Planeringen genomförs med den enskilde och vårdpersonal från sjukhuset och representanter från teamet som vi besökte.
Det är ingen hemlighet att vi behöver bli ännu bättre på att ta hand om de som är utskrivningsklara. Varje patient som blir kvar på sjukhuset kostar Västerås stad ungefär 5000 kr per dygn.


Kommentarer