Enkla jobb?

Jag blir lite frustrerad när man hör i debatten det här med enkla jobb. Vad är ett enkelt jobb i dagens samhälle? Jag tycker att begreppet faktiskt är nedvärderande.
Ett av mina första arbeten var som sommarjobbare på det dåvarande sjukhemmet i Surahammar. Jag var lokalvårdare i folkmun städerska. Det var inte det minsta enkelt kan jag berätta. Det var många saker som man skulle kunna. Vilka medel som får användas var. Vilka trasor man använder för att rengöra olika typer av ytor.
Att steka hamburgare på en snabbmatskedja är inte heller ett "enkelt" jobb. Blir det fel kan gästerna bli magsjuka.

Jag blir frustrerad när politiker pratar om enkla jobb som om det skulle vara lösningen på att nyanlända ska kunna etablera sig snabbare på arbetsmarknaden.

I dagens Sverige har arbetsmarknaden förändrats. Vi hade tidigare många arbeten som inte krävde något specifik utbildning. Men jag skulle inte kalla dem enkla. Bara här i Västerås fanns många som arbetade inom tillverkningsindustrin vid de klassiska "löpande banden". Idag finns inte många av de jobben kvar. Mycket av den produktion som tidigare fanns utförs idag av robotar eller har flyttat utomlands. Det här pratar vi ibland lite för lite om.

Det finns inte många arbeten du kan få idag om du inte har någon form av utbildning.

Men politiker ska ju alltid leverera enkla lösningar på ganska komplicerade saker. Arbetsmarknaden är komplicerat. Vi har drivit ett familjeföretag tillsammans med en kollega i över 10 års tid. Som liten företagare börjar du inte anställa bara för att det är billigare. Att anställa kräver att du faktiskt har en orderingång på den tjänst eller produkt du levererar. Intäkten till företaget är a och o för att du ska ta på dig den utgift det är att anställa ytterligare en person.
Att rekrytera är kostsamt och svårt. En felrekrytering kostar väldigt mycket pengar.

Kristdemokraterna har en enkel lösning för det här med anställningar när du vill anställa. För löner up till 22000 i månaden bör det finnas introduktionsanställningar. Då betalar du som arbetsgivare 75% av lönen i max två års tid.

Men det är inte lösningen på att integrationen ska fungera bättre. Det är faktiskt inte lösningen på att det stora flertalet som kommit hit ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden.
Den största lösningen heter faktiskt utbildning. Vi har öppnat våra hjärtan och tagit emot många som flytt från krig och elände. Många som inte har någon utbildningsbakgrund alls. Det är bra och det berikar vårt land men, vi måste ta konsekvenserna av det och satsa på utbildning så att dessa ,människor kan bli självförsörjande. Jag är den första att säga att det inte är lätt när man inte har tradition av att läsa. Men det är en nödvändighet.

Ingen av oss vill hamna i läget där kostnaderna för försörjningsstöd ökar ännu mer. Vi vill ha en integrering på riktigt och då kan vi inte ha människor som lever i utanförskap. Det är ett utanförskap att inte ha ett arbete att gå till.

Västerås har genom historien haft mycket arbetskraftsinvandring. Det har varit lyckat och integrationen har fungerat på grund av att människor mer eller mindre direkt har fått ett jobb. På arbetsplatsen har de lärt sig språk och kulturen vilket är nog så viktigt för att förstå sitt nya sammanhang.

För de människor som kommit hit med en ut bildning i bagaget handlar det om att få sina kunskaper validerade. Här kan vi göra mycket mer för att snabba upp processerna.

Men jag säger nej tack till begreppet enkla jobb. Det är inte en hållbar lösning. Den hållbara lösningen heter utbildning.

Kommentarer