Vitsippor trampar man inte på så lätt

Jag brukar inte så ofta skriva om parti interna saker på min blogg. Jag tycker att i grunden så hör det till interna forum. Så detta hör till undantaget.

Mitt parti Kristdemokraterna har ett tufft läge just nu i opinionen. Det borde föranleda en viss reflektion hos såväl partiaktiva som hos våra samarbetspartier. För väldigt många är en ny alliansregering ett mål. För mig är det inte det. En alliansregering är inte ett mål i sig utan ett medel för att få makt och inflytande. Det har ju varit lite förbjudet att prata om makt men det är ju det som det faktiskt går ut på. Varför ett parti vill ha inflytande är ju för att man tror att den politik som man bedriver behövs och kan göra skillnad för människor. Ensam är inte stark utan vi behöver samverka för att nå bästa möjliga resultat.

Alltför länge har den rikspolitiska debatten präglats av hur de olika partierna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Det blir i mångt och mycket en semantisk diskussion och det klistras etiketter till höger och vänster på olika partier. Jag tror att debatten i sig är förvirrande och väldigt otydlig. Jag tror också att det mest är journalister och redan parti aktiva som är intresserade av en sån diskussion.

Personligen har jag noll intresse av detta. Mitt fokus ligger på att vinna val 2018.
Det behövs fler vinnarskallar i svensk politik. Det är för tafatt just nu. Det finns väl ingen idrottsman som står på startlinjen och funderar på hur det kommer att se ut om jag kommer 4:a? Nej det är fokus på att vinna som gäller.

Sen vet vi alla att alla kan inte vinna. I politiken finns bara 100% varken mer eller mindre.
Politik handlar om att vinna människors förtroende. Det handlar inte alltid om att ha de bästa argumenten i en debatt. Du kan som politiker vinna en debatt men ändå tappa människors förtroende.

Förtroende byggs framförallt i möte med människor. Här borde vi som parti ha ett starkt försprång jämfört med andra för vi har många partimedlemmar. Kristdemokraterna är ett folkrörelseparti. Det är en av de stora styrkor som partiet har. Eftersom vi har många medlemmar så borde vi ha många som talar väl om partiets politik och som i dagliga möten med människor bygger förtroenden. Medlemmarna är de viktigaste personerna som Kristdemokraterna har. Ebba du är viktig men inte viktigast.

Vad som också är viktigt för att vinna ett val är att ha en politik som är relevant. Som ger svar på de frågor som människor faktiskt har.Om man nu ska ge ytterligare en idrottsmetafor så kan du inte cykla på en innebandymatch.

Jag tror att Kristdemokraternas styrka är att man faktiskt har svar på många av de frågor som svenska medborgare ställer sig. Vårt land har många utmaningar inte bara nu utan också framöver. Barnens framtid är en av dem. Det kan låta flummigt men vi ser nu att Sverige har en värderingskris. Hur man väst jobbar med värderingar handlar om att stärka de som är bäst på värderingsförmedling nämligen föräldrarna. Ge föräldrar makt att vara föräldrar och stötta deras jobb med att vara värdeförmedlare.

Kristdemokraterna har potential att lyckas 2018. Vi har varit uträknad förr. Jag var ju med på den tiden när det stora partiet hade bestämt sig för att putta ut oss ur riksdagen. Men vitsippor trampar man inte på så lätt. En tuff valrörelse, en tuff valvaka men på slutet var marginalerna då på vår sida. Inte ens det då stora nästan 40% partiet med massa miljoner i valbudget lyckades slå ut oss. Vitsipporna reste sig och fick revansch.
Jag vill inte uppleva den rysaren igen. Därför tänker jag i den roll jag har göra två saker. Det första är att träffa så många människor som möjligt och bygga förtroenden i möten. Det andra är att stärka våra medlemmar och få dem känna sig viktiga. Jag tänker inte använda min energi och engagemang till att skriva långa interna debattinlägg eller att i tid och otid kritisera andra. Inte heller kommer jag delta i resonemang om förhållningssätt till andra partier. Det får andra förståsigpåare hålla på med.
Jag har fullt upp med det som är mitt mål- att vinna val 2018. Vill du vara med på den resan så är du välkommen!







Kommentarer