Social hållbarhet

Dagens presskonferens om budgeten handlade om fokus på social hållbarhet. Det är tillsammans som vi bygger Västerås. Här är några bilder från Vasaparken. Det var rätt kallt. Jag undrar när värmen kommer??
 
 





Det var ingen hit att ha mina nya snygga högklackade skor. De sjönk ner i gruset och i gräset där vi var. Måste tänka på det till nästa gång.

Tillbaka till budgeten. Vi omfördelar 15 miljoner vilket är felräkningspåengar egentligen i Västerås stads budget på 7,1 miljarder. Men ändå tror vi att det är pengar som kan göra skillnad. Vi satsar 5 miljoner på att höja eleversättningen till högstadiet. En viktig och nödvändig satsning.
Vi prioriterar också familjerådgivningen och arbetet mot våld i nära relationer.  Vi har fått signaler om att det är väntetid till familjerådgivningen och för ett par i kris är 4-8 veckors väntetid väldigt länge. Kan vi hjälpa några par att få stöd tidigare så är det oerhört värdefullt för dessa människor.
Ibland går en relation över styr. Ibland förekommer våld i en nära relation. Det är inte acceptabelt på något sätt utan måste motverkas och förebyggas. Då behöver det arbetet stärkas på flera håll. De vi lägger pengar på i budgeten är det förebyggande arbetet men också investeringsmässigt på bostäder. När någon behöver lämna sitt hem på grund av våldsamheter så behöver vi fler bostäder. Det händer att förtvivlade kvinnor går tillbaka till förövaren för att de inte har någon stans att bo.


Just nu befinner jag mig i Kungsör på en konferensanläggning som heter Kungsörstorp. Är här med Mimers styrelse och ledningsgrupp för att arbeta fram en Masterplan/ flerårsplan/affärsplan ja kärt barn har många namn. Det är i alla fall intressant och kreativt. Mimer har många duktiga medarbetare och styrelsen har varit aktiv och inspelande i framtidstänket. Idag har vi fokuserat på mimers roll i vision 2026. Vart är Mimer då? Några inspel som kommit har varit att vi ligger i framkant vad gäller byggandet rent arkitektoriskt. Andra om teknik och miljö och energisatsningar. Oerhört spännande att ta del av allas ideer.

Nu vankas snart en middag och det är bra för jag börjar bli rejält hungrig.

Kommentarer