Försoning

Det krävs försoning för att det skall kunna bli en stabil fred i Mellanöstern. För närvarande har varken EU eller FN lyckats med försöken att få till en vapenvila i GAza. Det är en stor tragedi att så många civila oskyldigt drabbas. För varje bomb som faller blir steget till en försoning mycket längre. Varje bomb skapar starka känslor och för med sig så mycket onödigt lidande.

En man som gjort stort intryck på mig är Nelson Mandela. Han om någon har praktiserat försoning. Han skulle med all rätt kunna ägna sig åt hat och försöka förinta sina plågoandar. Att sitta oskyldigt dömt i massa år kan skapa många hämndkänslor. Nelson valde försoningens väg. Han valde att aktivt förlåta sina plågoandar och gå vidare för att skapa ett demokratiskt och rättvist samhälle. Det är strongt.

Vi kan lära oss mycket av det. Vi behöver inte vänta tills något hemskt inträffar i våra liv utan alla kan börja precis där vi är just nu. Att förlåta medmänniskor i vardagen. Att förlåta sin man/fru/ barn i vardagssituationer som spårar ur. Där kan vi börja att skapa en bättre värld för alla att leva i.

Kommentarer