Myndigheter är inte snälla

Vissa politiker tycks tro att myndigheter är snälla. Personer som arbetar på myndigheter kan vara riktigt snälla men myndigheter i sig framförallt de statliga är väldigt fyrkantiga. Det bör också till viss del vara så. Alla medborgare måste garanteras en lika rättssäker behandling av en myndighet. För vissa inom det stora partiet inom alliansen verkar det vara ett hårt uppvaknande att myndigheter inte är snälla utan formella och byråkratiska i sina brev till medborgarna. Myndigheterna följer de regleringsbrev som regeringen har fattat beslut om.

Såg en repris på uppdrag granskning som handlade om försäkringskassan. Det är en myndighet som inte är snäll. De gör sitt jobb i enlighet med det uppdrag de fått men uppdraget är inte formulerat så att det skapar ett varmt samhällsklimat. Här borde vissa politiker faktiskt ta sitt ansvar.

Jag tror på rehabiliteringskedjan som princip men det har i många stycken gått för långt. Det bör också vara så att det inte är en handläggare ensamt som skall pröva personens arbetsförmåga på reguljära arbetsmarknaden. Det borde ske en samverkan mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen och naturligtvis den läkare som bedömt att personen i fråga inte kan arbeta. Det vore mer humant för individen och skulle leda till bättre beslut och större acceptans för de beslut som fattas.

Imorgon kommer mannen hem igen. Äntligen. Han har varit borta sen i tisdags. Det blir jätteskönt. Barnen har varit förvånansvärt snälla. Syskonkärlek finns ju till och från men på det stora hela har de skött sig bra. To med Hanna och hennes kompis till julgransplundring idag. Det var första gången jag var på det utomhus. Det var jättetrevligt.

Kommentarer