Bekämpa klyftor

Mona Sahlin skriver idag på Dagens Nyheters debattsida om fyra nya mål för Socialdemokraterna. Det första och det viktigaste är att bekämpa klyftorna i samhället.
Problemet är bara att Mona inte har några lösningar på hur hon skall göra det. Sahlins lösningar på arbetslösheten är att stoppa in fler människor i Högskolan och att höja flerbarnstillägget. Hur många arbetstillfällen skapar det?

Vi behöver föer utbildningsplatser på Högskolan för att möta den internationella konkurrensen och att matchningen på arbetsmarknaden skall bli bättre men utbildning i sig skapar inte arbetstillfällen. Det förbättrar arbetslöshetsstatistiken men det känns oseriöst att politiker skall hålla på och fiffla med statistik.

Vad gäller ungdomsarbetslösheten så vill Sahlin försämra ungdomars möjlighet till inträde på arbetsmarknaden. Sahling och sitt rödgröna gäng vill ta bort rabatten på arbetsgivaravgiften för ungdomar som finns idag. Varför försvåra för en grupp som redan har det kämpigt att få en fot in? Ett bra exempel på ett lyckat ungdomsprojekt är You projektet i Västerås som leds av Björn Nordén. Här får ungdomar chansen till praktik, får en mentor och en fot in i arbetslivet.

Gör det enklare att starta och driva företag så skapas fler arbetstillfällen. Ta bort onödig byråkrati för småföretag.

Glöm inte att det som är dagens problem är ett minne blott om ett par år. Vi står inför ett stort generationsskifte på arbetsmarknaden när en rekordstor åldersgrupp går i pension. Om bara ett par år kommer vi ha arbetskraftsbrist.

Sahlins recept på att minska klyftorna i samhället är att höja skatten för de som jobbar och höja flerbarnstillägget. Ett höjt flerbarnstillägg är något som regeringen redan har aviserat om. Att höja skatten för de som jobbar minskar människors frihet att själva kunna bestämma över sitt liv. Sänk skatten för pensionärer istället. Regeringen har föreslagit en stor sänkning för landets pensionärer. Det ökar friheten för dem. Klyftor minskar inte med höjda skatter.

Kommentarer