Utanförskap

Det har brunnit i Husby nu, flera nätter på rad ha bilägare fått sina bilar sönderbrända, poliser och räddningspersonal har blivit attackerade. Bilder som visas i media känns som ett annat land. Inte det Sverige som jag känner igen och vill leva, bo och verka i.

Ja jag erkänner jag blir riktigt provocerad när människor tar lagen i egna händer och tror att de kan göra vad som helst. Sen skyller de på samhället. "Det är politikernas fel" "vi får inga jobb" "Vi blir oförstådda", "vi lever i utanförskap". Som om det skulle vara godtagbara skäl att bruka våld och ge sig på annans egendom?? Definitivt inte!

Ja det är sant att politiken har misslyckats med integrationen. Det är inte önskvärt att förorten är segregerad. Vi bor i Sverige och vi bör leva sida vid sida med varandra oavsett vilken bakgrund, födelseort vi har.
Det är dags nu för åtgärder som radikalt minska utanförskapet och segregationen. Det är en del säkert obekväma politiska beslut som behöver fattas men vi har inte råd med ett splittrat Sverige. Det finns inga genvägar. När man stöter på en mur så ska man inte vända ryggen och ge därifrån utan fundera på hur man kan klättra över eller ta sig igenom eller på anat sätt arbeta sig förbi den.

Det kräver resurser för att få integrationen att fungera. Det kräver engagemang och nya tankesätt. Halvmessyrer fungerar inte.

Föräldrarnas roll måste stärkas. De måste få samhällets stöd att faktiskt agera kraftfullt mot den här typen av aktioner som deras barn gör. Jag är inte främmande för att införa temporära utegångsförbud om ingenting annat hjälper. Det löser inte integrationsproblematiken och utanförskapet men kn bidra till att skapa en temporär trygghet just här och nu. Det är bara turen som gjort att ingen ännu blivit allvarligt skadad.


Kommentarer