10-årig grundskola

Tyvärr röstade mitt parti Kristdemokraterna idag nej till en tioårig grundskola. Det är ett av de sämsta beslut partiet hdär vi ar tagit om man vill värna barn med särskilda behov.
Dagens 6-årsverksamhet förskoleklassen är en semi-skolform som inte ger elever någon som helst rättighet. Det är en skolform som faller mellan stolarna där ingen är riktigt ansvarig.
Barn med särskilda behov som blir 6 år tvingas antingen att börja den ordinarie årskurs 1 ett år tidigare alternativt att gå kvar ett år extra i förskoleverksamheten. Jag har två söner haft båda dessa olika lösningar. Att få välja en förskoleklass med resurs fanns inte som alternativ. Den verksamheten är inte obligatorisk och då tillförs inga extra resurser till dessa elever.Var finns då den fina valfrihet som vissa ledande Kristdemokrater talar sig varm för på Rikstinget? Det är inte valfrihet i praktiken. Det är valfrihet bara för de som fått "normalstörda" barn som inte har behov av extra stöd för att nå sin fulla potential.Det är i mina ögon inte en kristdemokratisk politik.

Sverige har som jag skrev tidigare bland de kostaste undervisningstiden i Europa. Ändå lever vi i en globaliserad värld där våra barn ska konkurrera på en global arbetsmarknad i framtiden. Utifrån det behöver alla elever mer undervisningstid i skolan.

Kommentarer