Låt lärare få vara lärare

Har tillbringat kvällen på en utfrågning arrangerad av lärarförbundet. Det var en trevlig kväll med många bra frågor. De två största frågorna handlade om lärarlöner och lärarnas arbetssituation. Idag är det mycket administrativt runt lärarrollen. Det tar viktig tid från yrkeskåren. Tid som borde få ägnas åt eleverna istället.
Ett exempel som en lärare tog upp själv var all den tid som går åt att rätta nationella prov. Men hur svårt kan det va för en rektor att frigöra den tiden? Det borde inte vara så svårt att exempelvis anställa några lärarstudenter på timmar för att rätta dessa mallade prov? Det borde knappast krävas ett politiskt beslut för det.

Skola handlar främst om bildning. Som Kristdemokrat vill jag att det skall vara huvudfokuset för skolan. Skolan kan inte lösa alla samhällsproblem.

Måste säga några ord om senaste dagarnas avslöjande också. Det är fruktansvärt om Polisen har upprättat register över Romer utan att det har något annat syfte än att lösa brott. Register över etnicitet är förbjudet och bör så vara. I avslöjandet berättas att polisen till och med har registrerat barn. Men hur kan ett register som innehåller tvååringar lösa brott? Jag hoppas att en utredning tillsätts och att vi slipper se mer av sånt här i framtiden.

Om några dagar är det Kristdemokraternas riksting i Karlstad. Är lite ledsamt att inte kunna åka dit men så är livet ibland. Man kan inte vara med på allt.

Just nu pågår FNs generalförsamling i New York. Nu skall Usas president möta Irans nya president i samtal. Iran är fortfarande utsatta för sanktioner från väst. Nu sträcker de ut diplomatiska händer och vill få till en lösning på situationen. Det vore bra för freden och stabiliteten i världen om det gick att hitta en gemensam väg framåt.




Kommentarer