Ibland är det svårt

Ibland är det svårt att inte reagera. Det var ett inslag på Aktuellt ikväll som handlar om att allt fler pappor blir deprimerade i samband med att de blir förälder.
Det var en märklig vinkling på repotaget. Idag finns det hur många föräldrarförberedande kurser och böcker som helst för all del bloggar också. Det är omvälvande att bli förälder. Det är ett stort ansvar att ta hand om en liten människa. Livet blir inte mer sig likt efter det.

Beskrivningen i repotaget blev att det var deprimerande att livet inte fortsatte som vanligt. Efter 5 barn kan jag bekräfta att nej det blir inte som tidigare. Livet som småbarnsförälder blir intressantare, roligare, jobbigare, äckligare, mysigare och mer innehållsrikt..

Intressantare
Att följa en liten människa är att upptäcka världen en gång till. Man lär sig många nya saker tack vare barnen.

Roligare
Barn ger upphov till många glädjestunder. Att höra barn som skrattar är något av det härligaste som finns.

Jobbigare
En 3 åring som lägger sig och skriker. Ett barn som inte vill gå och lägga sig. Ja det är jobbigare. Att bli väckt tidigt på helgen trots att man inget hellre vill än sova. Ja det är jobbigt.

Äckligare
Barn som kladdar i matsituationer ja det är äckligt. Eller att gå upp mitt i natten och torka spyor ja det är inte mysigt.

Mysigt
Att det lilla barnen strcker sina armar emot mig och säger mamma, komma. Det är mysigt. Att har morgonmys i sängen eller bara sitta i mammas knä en stund. Det är mysigt.

Mer innehållsrikt
Som sagt man lär sig nya saker hela tiden med barn. Får nya dimensioner på tillvaron. Genom barnens förskola, skola, aktiviteter lär man känna nya människor och andra barn som man kanske aldrig hade träffat annars.

Barn är det bästa som finns. Att bli förälder är en stor omställning. Jag förringar inte på något sätt om någon mår dåligt efter att blivit förälder. Det viktigaste är att identifiera dessa människor tidigt så att de kan få rätt hjälp och vägledning för att kunna må bättre.

Kommentarer