Lägg ner St Ilians skolan i Västerås

ST Ilians skola är en högstadieskola belägen på Pettersberg i  Västerås. Skolan har fina ändamålsenliga lokaler, ett bra läge och duktiga lärare. Trots det var det enbart 20 nya elever i årskurs 6 som började i höstas. Skolan har haft svårt att attrahera elever att välja just den skolan. Det är en stor utmaning. Många har gjort förtjänstfulla insatser för att försöka vända trenden.
Vi har ett överskott av högstadieskolor i Västerås. Det finns en överkapacitet på flera skolor.

Som Kristdemokrater vill vi ta ansvar för en sund kommunal ekonomi. På torsdag är det budgetuppföljning i kommunfullmäktige nästa tisdag är det sammanträde med Barn och Ungdomsnämnden. Nu krävs det modiga politiker som vågar fatta ett tufft beslut. Vi kan inte fortsätta att se på när skolan blöder. Det är dags att sätta stopp. Det är dag att fatta ett nedläggningsbeslut av St Ilians skolan. Det är inte ansvarsfullt att låta den utveckling som nu är få fortsätta. Det är inte rimligt att andra skolor ska betala för en skola som går kraftigt minus och där elerverna har valt bort skolan. Det är den bistra verkligheten. Vi kan inte smita från notan.
Det finns kapacitet att ta emot befintliga elever på andra kommunala skolor men även friskolor i ST Ilians närområde har ledig kapacitet.

Tyvärr kommer den nuvarande S ledningen med Anders Teljebäck i spetsen aldrig våga fatta ett nedläggningsbeslut. De kommer låta skattemiljonerna fortsätta rulla och övriga skolor får betala för det.


Kommentarer