Bekymrad

Jag är bekymra över kvällens inslag på nyheterna om att Cannabis nu är legaliserat i Colorado. Det får nu säljas i licensierade butiker.
Tyvärr brukar Sverige följa efter det som häner i Usa. I detta fall är det inte bra. Det är en stor myt att Cannabis är en ofarlig drog. Tyvärr en mytbildning som sprids effektivt av de som vill legalisera drogen även i Sverige.

Så här skrev två professorer tidigare i Dagens Nyheter.  "Det finns ingen anledning att hymla om att cannabis är farligt och därför bör förbli förbjudet. Risken att drabbas av psykoser vid cannabisrökning och därmed på sikt utveckla schizofreni är högst reell. En relativt vanlig bieffekt av cannabisruset är panikångestattacker av olika styrka vilka kan övergå i långvariga panikångestsyndrom.
Trots att psykoser och ångestattacker även kan drabba förstagångsrökare är dessa ändå inte de stora riskerna med cannabis. Den huvudsakliga problematiken är den långsamma och smygande förändring som drabbar personlighet, känsloliv och tankeverksamhet samt det beroende som användaren riskerar att utveckla. En person som röker cannabis regelbundet får försämrat korttidsminne, svårare att utföra komplicerade tankeoperationer, svårare att koncentrera sig och att bearbeta information.
En annan mycket viktig konsekvens av cannabisrökning är att användaren passiviseras. Nyfikenheten på livet och viljan att ta sig för nya saker förbyts i cannabisrusets förnöjsamhet. Oftast märker inte cannabisrökaren själv att denne förändrats. Det är däremot tydligt för omgivningen att personligheten och känslolivet gradvis har avtrubbats."



Kommentarer