Historien om Abdi

Historien om att vara en bricka i ett system

Om man inte heter Fredrik Andersson och har en högskoleutbildning är det jättetufft att ta sig in på arbetsmarknaden överhuvudtaget. Heter man Abdi och kommer från Somalia är det extra tufft. Lägg till att man inte har ett fullständigt gymnasiebetyg så ökar inte chanserna direkt.
På arbetsförmedlingen ska man få hjälp av en jobbcoach för att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Men när denna sk jobbcoach ställer in möten, inte har några praktikplatser att erbjuda, inte hjälper till med cv skrivandet blir det en extra utmaning.

När man inte vet hur systemet fungerar blir man lätt utnyttjad. Så är det i Abdi fallet. Han pratar med sin jobbcoach och får rådet att läsa in fler gymnasiebetyg på folkhögskolan. Ja säger arbetsförmedlingen. Gör det men du får inte någon ersättning från oss om du gör det. Abdi blir rekommenderad att ta den där kursen på folkhögskolan och söka CSN lån för det vilket beviljas. Jobbcoachen kan pricka av en pinne i sitt system att han har lett en person från arbetslöshet till studier. Efter kursen så står Abdi där. Utan fullständiga gymnasiebetyg och med ett CSN lån.
Abdi får efter ett par månader som arbetslös ett erbjudande att börja jobba på ett företag under förutsättning att han får särskilt anställningsstöd från arbetsförmedlingen. Företaget är beredda att ge honom en chans trots att han egentligen inte uppfyller de formella kraven som finns för att få arbeta där. Arbetsförmedlingen svarar inte i telefon när den potentiella arbetsgivaren ringer. Trots upprepade meddelanden är det ingen som ringer tillbaka. Men de har väl fullt upp med att granska aktivitetsrapporter.
Abdi blir anvisad en ny jobbcoach som skall hjälpa honom. Tvingas söka kompletterande försörjningsstöd eftersom utvecklingsbidraget är så lågt att det enbart täcker hyran. Den potentiella arbetsgivaren får äntligen svar från arbetsförmedlingen att Abdi inte uppfyller några krav för att få stöd.
Några månader går och Abdi anstränger sig så gott han kan med att lämna in sin cv på olika företag. Han deltar i alla aktiviteter som jobbcoachen erbjuder. Aktivitet och aktivitet förresten. Att sitta framför en dataskärm och försöka leta jobb utan någon som helst handledning är inte så enkelt.
Abdi skickar sin cv till coachen för att få hjälp med förbättringar. Efter några veckor när han inte fått någon respons så frågar han; varför får jag inte någon hjälp av dig? Coachen skruvar på sig och skyller på sitt onda knä och på att han inte sparat Abdis brev.

Eftersom tiden gått så kontaktar den potentiella arbetsgivaren återigen arbetsförmedlingen för att få svar om han nu kan få något särskilt anställningsstöd. Nej då uppfyller han inte villkoren för det för han har inga fysiska funktionshinder. All tid han varit arbetslös räknas inte heller in utan det är bara den sista perioden efter folkhögskolan som räknas. Statistiskt har han inte varit arbetslös i mer än 9 månader men i praktiken i snart 4 år. Men när man uppmanas att gå in och ut ur registreringssystemet så döljs den verkliga arbetslöshetstiden och man uppnår inte kraven för att bli berättigad till särskilt anställningsstöd.
Arbetsförmedlaren rycker på axlarna och konstaterar att ja så här är reglerna. Att Abdi tvingas fortsätta leva på försörjningsstöd och vara arbetslös är inte hans bekymmer. Han följer ju bara regelverket.
Kvar är en olycklig kille som ingenting hellre vill än att vara självförsörjande. Han är en bricka i ett system. Ett system som är stelbent och som ser till regelverk istället för till människan.



Kommentarer

Marie sa…
Ja,så här ska det inte vara!