Aldrig mer krig

I år är det exakt 100 år sedan första världskriget startade. Måtte det aldrig hända igen. EU bildades efter det andra världskriget och ett av syftena var att det aldrig mer skulle uppstå krig i Europa. Mycket har hänt sedan dess och det skulle ta väldigt lång tid att göra en summering av det. EU står nu inför en av sina största utmaningar. Ryssland har gått in i Ukraina. Ukraina är strategiskt viktigt för Ryssland på grund av att de har delar av sin fartygsflotta baserat på Krimhalvön och viktiga gasledningar har dragits genom Ukraina till Europa. Jag tror också att det finns en rädsla hos den ryska regimen att folket skall ställa sig upp på det sätt som skedde i Ukraina förra veckan.
Det rättfärdigare inte ett militärt agerande som de nu uppträder med. Det är inte acceptabelt att agera på det sättet. Förmodligen vill Putin markera starkt såväl mot den egna befolkningen som mot omvärlden.


Ukraina är ett sargat land. Den västliga delen med Kiev i spetsen vill närma sig EU. Krimhalvön och den östra delen är starka Rysslandsvänner. Kanske är det oundvikligt att det slutar med ett delat land men det bör ske på demokratisk väg och inte på militär. Dessvärre kommer det nog bli en hel del blodsspillan innan denna kris är över.
Men jag hoppas innerligt att det inte behöver bli så. Jag hoppas att President Putin tar sitt förnuft till fånga och väljer den diplomatiska fredliga vägen för bästa möjliga utvecklingen.


Denna dag har gått i vilodagens tecken. Nej inte riktigt. En storstädning av köket har det blivit och lite tvätt hantering. Det blev en tur till Erikslunds shoppingcenter också med finaste dottern. Har ett födelsedagsbarn på tisdag. Jag tror att presenten kommer att bli uppskattad.


Det blir en spännande vecka. Imorgon träffas Västeråsalliansens toppkandidater och ordföranden för att prata om framtiden. På kvällen är det KPU= kommunpolitiska utskottet som träffas i stadshuset.

Kommentarer