Erlanders eka?



Fredrik Reinfeldt är ute och ror tillsammans med 3 andra regeringschefer från Europa. De diskuterade Europas framtid och naturligtvis också den framtida EU kommisionen. Aftonbladets ledare verkar mest vara arga för att de rodde i Erlander och Palmes eka. Men den ekan finns inte kvar. Ekan tillhör för övrigt Harpsund. Harpsund är statens och inte Socialdemokraternas. Men förmodligen försöker de spela på någon sorts känsla om att det var bättre förr. Det försökte S göra under Europaparlamentsvalrörelsen. Deras valfilm inleddes med Palme. Allt för att skapa rätt känsla. Men det räckte inte. Väljarna var så kloka att de såg igenom det.

En av regeringscheferna som deltog var Kristdemokraten Angela Merkel. Angelas kommentar på frågan om hon hade några goda råd för hur Reinfeldt skall vinna valet igen den 14 september var.   -Ja det märks att han är erfaren och kan hantera fler än en i båten.
Fredrik har skaffat sig en bra erfarenhet under sina snart 8 år som statsminister. Det vore synd om väljarna väljer att kasta bort honom och ersätta honom med en oerfaren regeringschef som skall styra med ett gäng som inte vet om de vill och kan regera tillsammans.

Socialdemokraterna är en kvinnofälla. De vill avskaffa RUT avdraget. RUT avdraget har gjort att tidigare svarta jobb har blivit vita. RUT avdraget har gjort att kvinnor vågat starta företag i servicebranschen. Det hade inte hänt annars. Men för Socialdemokraterna är det finare att någon städar LO borgen än att någon städar hemma hos dig.
Men ROT avdraget ska få vara kvar. Den klassiska mansdominerade hantverksbranschen skall gynnas. Du ska kunna få skatteavdrag för att bygga en pool men inte för att få hjälp att få livspusslet att gå ihop.

RUT avdraget hjälper många att få livspusslet att gå ihop. Det minskar belastningen på oss kvinnor som annars måste dubbeljobba i högre utsträckning än männen. Fast det ena jobbet är obetalt. Rut avdraget ger föräldrar mer tid över för sina barn.

RUT avdraget har också underlättat inträdet på arbetsmarknaden för utrikesfödda. Främst för kvinnor. Kvinnor som annars inte skulle haft en chans att komma in på arbetsmarknaden. Det vill Stefan Löfven ta bort. Stefan Löfven påstår att det enbart gynnar rika. Slänger sig med påståenden som är rena lögner som att man kan dra av hur mycket som helst. Det är inte sant. Fakta är att det finns en begränsning på avdraget med 50000 per år.

Ja apropå det här med att fara med osanning. Barn och Ungdomsnämndens ordförande Vasiliki gjorde det just i ett inslag i lokala tv 4. Det handlade om Sevalla förskola som nämnden har beslutat att den ska läggas ned. Det går inte att driva en förskola med god pedagogisk kvalitet med bara 7 barn. Lokalerna beskrivs också som undermåliga. Vasiliki påstår att nämnden var enig i beslutet men det stämmer inte. En centerpartist reserverade sig. Då är man inte enig.
Jag är ersättare så jag får ju inte rösta. Jag förstår problematiken i Sevalla. Vill vi att bygden ska leva kvar så är förskolan en nyckel till det. Samtidigt är kostnaden en stor utmaning. Lokalerna behöver renoveras. Det är i nuvarande skick inte en god arbetsmiljö för personalen enligt beskrivningar. Jag har ännu inte hunnit besöka förskolan men planerar att göra det.
Detta beslut är ett i mängden av de kortsiktiga beslut en kommun fattar när det handlar om att få ihop kronor och ören på sista raden. Kortsiktigt kan det vara rätt men långsiktigt kan det vara helt fel.

I alla fall så ogillar jag när politiker inte är ärliga. Ärlighet varar längst. Det tror jag på och så vill jag leva mitt liv.

Kommentarer