När discodunket har tystnat

Själv begav jag mig söderut efter gårdagens allianskonvent. Landade i Skåne strax innan 01. Resor är bra för de skapar lite utrymme för reflektioner. 

Moderaterna var de som dansade mest under gårdagens disco. Det är inte konstigt. Den bild de gärna visar upp av ett glatt sammansvetsat gäng är det som gynnar deras parti mest. Det var nog fler än en moderat partistrateg som firade lite extra efter jobbet igår. 

Sammanhållning är viktigt. Det är viktigt både i en allians men också i ett äktenskap. Men om vi jämför bilden med ett äktenskap så har allianssamarbetet funnits i 10 år. Ledarna fungerar väl och har roligt. Det är en trygg relation. I en trygg relation måste det också finnas utrymme för olikheter. Det måste också finnas utrymme för lite gnabb och oenighet. Det stärker en relation och stärker parterna i den. 

Att visa upp en fasad utan sprickor blir i längden inte helt äkta. I alliansen ingår 4 partier. 4 partier med olika historia. Fyra partier med olika partiprogram. Det finns många likheter men också många skillnader. Man får inte vara rädd för det. En allians som är trygg har råd att påvisa skillnader. 

Vill man fortsätta på den inslagna vägen och den moderata strategin om att full enighet råder om allt så måste man ställa frågan om det i förlängningen fungerar med fyra partier eller om tiden är mogen för ett alliansparti? Den inslagna vägen utan att påvisa skillnader riskerar annars att leda till en långsam svältdöd för hela alliansen. Mest utsatta just nu är centerpartiet och Kristdemokraterna. Risken om dessa två partier inte har något profileringsutrymme är att dessa två försvinner. Även Folkpartiet riskerar att tappa väljarstöd om de inte har något profileringsutrymme. 

Alliansen har visat att de vill fortsätta tillsammans. Då är det inte farligt att visa på skillnader. Det är inte farligt att angripa varandra i partiledardebatterna framöver. 


Kommentarer