Styrning av en kommun

Har tillbringat eftermiddagen på styrningsseminarium med kommunstyrelsen. Ja delar av den i alla fall. Tråkigt att inte så många kunde närvara. Styrningsfrågan är viktig för att få en kommun att fungera. Det är komplext med en politiskt styrd organisation. Det kräver sin man eller kvinna i ledningen. Min uppfattning om Västerås styrning just nu är att det finns mycket mer att göra. Det känns många gånger som om den rödgröna ledningen passar i ledarskapsfrågor.
De som ytterst blir drabbade när styrningen inte fungerar är medborgarna.

Ibland glömmer såväl politiker som tjänstemän vem kommunen är till för. Kommunen som organisation är ett medel inte ett mål. Kommunen är till för medborgarna. För att ge den stöd och service som medborgarna behöver. För att ha en effektiv organisation krävs att man ser över styrmodeller men också att den styrmodell som används implementeras i organisationen.

Annars så har jag skrivit en rapport om Europaparlamentsvalet till distriktsstyrelsen på torsdag. Jag har ingen möjlighet att vara med på sammanträdet då. Ser fram emot några dagar utanför Sverige med goda vänner.

Ikväll är annars en riktigt fin kväll. Hade gärna suttit på någon uteservering. Men när man har barn blir de tillfällena begränsade. I Sverige är ju barn inte lika välkomna som i sydeuropeiska länder. Där går hela familjen och släkten ut på kvällen. I Sverige så låser vi in oss i våra villor eller lägenheter. Hade gärna önskat lite mer av den sydeuropeiska kulturen i vårt härliga land.

Överhuvudtaget så behöver vårt samhälle att bli mer barnvänligt. Vi behöver ett barnvänligt arbetsliv. Idag ses barn många gånger som en belastning. Småbarnsföräldrar är stressade över att de vill finnas tillgängliga för sina barn men samtidigt göra bra ifrån sig på jobbet. Att få livspusslet att gå ihop är inte enkelt. Utöver det ska man dessutom uppfostra ett barn vilket är det svåraste som finns. Jag vet jag har ju fem stycken. I Afrika säger de att det krävs en hel by för att uppfostra ett barn.
Vissa dagar är barn bara hur fantastiska som helst andra dagar såsom igår kväll är det lite större utmaningar. När man har en 5-åring som skriker och inte vill sova är det inte så lätt. Fördelen i det fallet är att tiden alltid vinner över sovprotester. Men att orka med skrik och gap det kräver sin kvinna. Ibland blir tålamodsburken full även för oss vuxna.


Kommentarer