Det brinner

Det brinner i norra Västmanland. Det har säkert inte ingått någon. Räddningspersonalen gör allt för att få stopp på spridningen av elden. De gör ett fantastiskt jobb efter de förutsättningar som råder. 
Ikväll får vi hjälp från Frankrike som har skickat hit några räddningsflygplan som klarar av att vattenbombavtre gånger så mkt som en helikopter gör. 
På radion fick jag höra att det var 13 helikoptrar i arbete. 
Det har också dykt upp många frivilliga som erbjudit sin hjälp. De har servat räddningspersonalen med mat och dryck och erbjudit sitt stöd till de runt 1000 människor som hittills har tvingats att evakueras från brandområdet.
Konsekvenserna av förödelsen är svåra att nu förutspå. 
Dessvärre har inte vädrets makter varit på räddningspersonalens sida. De regnmoln som funnits nära har passerat utan att släppa ifrån sig mer än några droppar i området.
Situationen är allvarlig och det kommer ta tid innan elden är helt släckt.

Över Västerås har det idag varit rökmoln och rökdimma. Periodvis har det varit svårt att se något ute. Nu på kvällen har det lättat något. Det sticker i hals och ögon när man är ute. 
Men vi ska inte klaga för det finns ju de som är betydligt mer drabbade i detta.

Den här katastrofen behöver utvärderas efteråt nogsamt. Det finns en hel del förbättringspotential i krisledningssystemen och organisationen. Men nu är det inte tid för det utan nu måste alla gemensamma krafter till för att få ett stopp på spridningen.

Önskar all räddningspersonal lycka till och ber i aftonbönen om regn till det drabbade området. 

Kommentarer

Thorsten Schütte sa…
Inget ont som inte har något gott med sig. Virket från den brandskadade skogen duger bara som bränsle. Med fördel kan det ersätta de stinkande soporna för kraftvärmeverket!