Värdighet har inte någon åldersgräns.

Det här valet handlar mycket om skolan och skolans framtida utmaningar. En grupp människor som hittills har glömts bort är våra äldre. Det finns idag över 2 miljoner pensionärer i Sverige. Naturligtvis tycker många av dem att skolfrågan är jätteviktig.
Den enda fråga som seglar upp i rikspolitiken runt äldre handlar om pensionärsskatten. Den är viktig och naturligtvis jobbar jag och många kristdemokrater med mig på att ta bort den orättvisa skillnaden i skatt. Men äldrefrågor är mer än pensionärsskatt.

Jag tror att de flesta äldre oroar sig mer för ensamheten och den ofrivilliga isoleringen än skattesatser. Jag tror att många är oroliga för att inte få plats på ett boende den dag man inte orkar bo hemma längre. Vi behöver varandra. Vi behöver omtanke, kärlek och gemenskap. Även när håren har grånat behöver vi som människor bli sedda och bekräftade. Ingen ska behöva känna att man är förbrukad, att man är passerad. Vi kan bli duktigare på att ta tillvara den kompetens och erfarenhet som finns hos den äldre generationen. Vi kan bli duktigare på bemötande.

Kristdemokraterna har gjort mycket på äldreområdet. Nationellt har det införts en parboendegaranti. De som vill åldras tillsammans ska få göra det. Det är viktigt. Bara för att man är sjuk och behöver omsorg ska man inte ofrivilligt behöva skilja sig från sin partner.

Det är viktigt att det finns mötesplatser för de äldre som vill träffa andra. Det ska vara lätt att ta sig dit. Kristdemokraterna föreslår i Västerås att det skall vara kostnadsfritt att åka buss när du har fyllt 75 år. Vi vill också att färdtjänsten likställs med kollektivtrafiken så att det inte blir dyrare att åka färdtjänst än att åka kollektivt.

Vi behöver fler trygghetsboenden i Västerås där det finns möjligheter till gemenskap med andra.

När du fyllt 85 år ska du kunna flytta till ett äldreboende om du så önskar utan ett biståndsbeslut.

Politik handlar om värderingar. Det handlar om att vilja och när man fått förtroende av väljarna agera. Alla partier tycker inte att alla människor har ett unikt och okränkbart värde. Det finns partier som tycker att man måste förtjäna sitt värde. Jag tycker att de har helt fel! Även den dag när krämporna tar över, när kroppen inte orkar, när minnet inte räcker till. Även den dagen så har du ett värde. Människovärdet sitter inte i vad du producerar, det sitter i vem du är. Att du är människa. det gör dig unik och värdefull.

Om Kristdemokraterna får bestämma så blir det enklare att åldras i Västerås. För att det ska bli möjligt så behöver vi ditt stöd den 14 september.


Kommentarer