Mötesdag

Måndagar är normalt en lång mötesdag. Morgonen börjar alltid med ett förmöte inför kommunalrådsberedningen. Det är oftast den enda tiden i veckan som alla kommunalråd träffas samtidigt. I början av ett samarbeta och en ny period finns det hur mycket som helst att prata om. Det är en konst för oss som politiker att försöka begränsa oss och prata om det som är viktigast.
Sedan fortsätter kommunalrådsberedningen med tjänstemän som föredrar olika ärenden. Senaste tiden har det varit mest fokus på budgeten. Nu är vi i mål med den processen och imorgon ska vi som majoritet offentliggöra våra förslag.

Imorgon är det också en presentation från skolinspektionen över de slutsatser de dragit av Västerås stora kommungranskning som skett under året. Vi gör många bra saker men det finns utvecklingsområden.

Ett utvecklingsområde som inte är lagstadgat är det här med it situationen i Västerås skolor. IT som pedagogiskt verktyg har vuxit explosionsartat i Västerås och kapaciteten har inte legat i fas med den utvecklingen. Här finns en del att göra vad gäller tillgång till nätet, säkerhetssituationen och beställningar av såväl hårdvara som mjukvara. På dagens möte om it situationen fick vi beskrivet ett flödesschema hur processen ser ut. Rena rama grekiskan för den som inte är så inblandad i detta. Varför göra det enkelt när man kan göra det svårt? :-)  IT ska vara enkelt och det ska bara fungera. Det ska vara enkelt att beställa det man behöver för att bedriva en bra undervisning och nätet ska bara funka. IT som inte fungerar leder till ökad stress och otrivsel och så kan vi inte ha det. Nu finns en itk-chef på plats i min förvaltning. Hon är duktig och har på kort tid identifierat processer som behöver förbättras.

I DN idag kan vi läsa att om en dödshjälpsförespråkare nu valt att avsluta sitt liv. Jag såg en film med henne för några veckor sedan. En ung kvinna full av liv men drabbad av en aggressiv hjärntumör. Det är svårt. För egen del älskar jag livet och vill leva så länge jag kan. Visst är det så att ingen av oss vill drabbas av en svår sjukdom och tyna bort i det. Men även om man är svårt sjuk så kan man ha ett bra liv. Jag är inte för aktiv dödshjälp men jag är definitivt emot att människor lider. Vårdens huvuduppgifter är att bota, lindra och trösta så långt det är möjligt. Ibland går det inte. Ibland vinner elaka sjukdomar.

Här hemma har vi ikväll firat maken som klarade den årliga uppdateringstestet av swedseclicensen. Bra jobbat!

Kommentarer