Fyra Mälarstäder

De senaste dagarna har varit fyllda med bokslutsgenomgångar. Alla nämnder och styrelser får komma till Kommunalråden och stadsledningskontoret och berätta om sitt resultat för föregående år. Inte bara det ekonomiska utfallet utan även hur väl man har lyckats med måluppfyllelsen. Det har varit intressanta dragningar. Vi har väldigt mycket bra verksamhet i Västerås. Vi har många duktiga medarbetare.

Arbetsdagen idag avslutades med en träff för fyra mälarstäder. Det är Strängnäs, Enköping, Eskilstuna och Västerås som träffas regelbundet. Idag var det presidierna i Kommunstyrelserna och respektive kommuns stadsdirektör samt några tjänstemän. Det var en spännande träff. Vi har många gemensamma utmaningar. Tillsammans är vi den 3:e storstadsregionen i Sverige. Vi omfamnar Stockholm. En gemensam utmaning är Mälaren. Vi är alla samlade runt Mälaren och vi vill att även våra barnbarn ska kunna använda sig av Mälaren i framtiden. Det är en viktig framtidsfråga. Mälaren ska inte enbart vara en farled utan vattnet ska hålla en god kvalitet. Allt vi gör i Mälaren måste beaktas ur ett hållbarhetsperspektiv.

Idag har regeringen gjort upp med alliansen om skolan. De ska genomföra ett försök med att 100 skolor ska få införa betyg ifrån årskurs 4. Ett dåligt beslut. Vi behöver inte betyg tidigare. Skolan behöver inte fler betygsreformer. Skolan behöver arbetsro. Skolans uppgift måste vara att fokusera på kunskapsmålen. Att ge alla elever maximala förutsättningar att kunna uppfylla dem. Resultaten blir inte bättre av att införa betyg tidigare. Jag förstår inte varför mitt eget parti har gått med på detta? Hoppas att få en förklaring så småningom.

Imorgon har vi årsmöte med lokalavdelningen i Västerås. Då får vi besök av vår duktiga Riksdagsledamot Andreas Carlsson.

Kommentarer