En skitdag

Bokstavligt talat. Den här skiten har jag mött idag

Bilden är från Mälarenergis anläggning. Mälarenergi besökte jag idag tillsammans med kristdemokraternas ledamot i Energikommissionen Penilla Gunther som också är riksdagsledamot. 
Vi fick en grundläggande genomgång om hur et kraftvärmeverk fungerar och hur processen med den nya sopförbränningspannan ser ut. Pannan kan ställas om till biobränsle också men är ekonomisk beräknad att använda avfall 10-12 år framöver. 
Sopor luktar illa det är inget understatement. 
Så här fina besökskläder hade vi vid rundvandringen. Brukar sällan ta selfies men bjuder på denna.
Det svarta du ser vid halsen är hörlurar som behövdes för att höra guiden. Det låter på vissa ställen i produktionen. 
Jag är stolt över vårt energibolag. Glad över att vi hade så kloka politiker tidigare som inte sålde ut bolaget. Det fanns en tid när många kommuner sålde sina energibolag. Det har med facit i hand inte varit lönsamt för kunderna. 

Jag tror att framtidens el och energiproduktion bygger på mångfald och småskalig produktion. 

Förmiddagen inleddes med styrelsemöte i Sveriges bästa bostadsbolag Mimer. Vi fattade beslut om arbetsordning för styrelsen och fick ett spännande föredrag av Hans Lindh som är professor på kth. Han dissade vårt fastighetvärderinssystem. Han menade på att det fanns för lite underlag för att systemet skulle vara användbart. Han gick också igenom vad ett allmännyttigt bostadsbolag får göra och inte. Det var intressant och informativt. Tack för det! 
Vi fattade också några än så länge hemliga beslut så det får jag återkomma till om de skulle bli offentliga. Så är det alltid inledningsvis i projekt. Huruvida de blir offentliga eller ej beror på om projekten i slutändan blir av. 

På sociala medier rasar debatten om torghandlarens färg på tälttaket. Det är klart att det alltid är enklare att engagera sit i en liten konkret fråga än i den stora helheten. Det är politikens utmaning. I sakfrågan tycker jag att man bör se över gällande regler. De nuvarande är sedan 2004 och det har hänt en del sedan dess. 
En del upprörs över kommunens tjänstemän. De får ta väldigt hårda ord ibland i debatten. Men glöm inte att de arbetar på uppdrag av politiken. De arbetar och gör tillsyner utifrån de regelverk som finns. Vill man ändra på regelverket så måste man påverka politikerna. Så skäll på de som har ansvar i första hand inte på de som gör sina jobb. 

Nu ska jag fortsätta kolla på let's dance. Ha en bra fredagskväll!






Kommentarer