Vem tar ansvar?

Enligt tidningen västerbotten kuriren finns det hög risk att den så kallade Hagamannen återfaller i sexualbrott.
Han dömdes 2006 till 14 års fängelse med möjlighet till villkorlig frigivning tidigast juni 2015. Nu har kriminalvården prövat det och beslutat om villkorlig frigivning. Enligt dem så är återfallsrisken hög och därför får han förbud att vistas i fem kommuner. 

Men vem tar ansvar för om det händer igen? 9 år är kort tid för dessa kvinnor som han har förstört livet för. Det enda rimliga vore i detta fall att kombinera villkorlig frigivning med kemisk kastrering. Då kan det inte hända igen. Då besparar vi fler kvinnor från att bli utsatta av honom. 

Straff som utdöms har två syften. Dels att sona en gärning men också att skydda samhället och brottsoffren. Visst kan man tycka att han har sonat sitt brott efter 9 år men jag tror inte att samhället är redo ännu. Såren är fortfarande djupa. Risken för återfall är hög. Det borde tas hänsyn till när kriminalvården fattar sina beslut. 

Själv har jag aldrig förstått systemet varför vi ska släppa ut brottslingar innan strafftiden gått ut? Dömer man till 14 år så borde det vara 14 år som gäller och inget annat. Om vi anser att man sonat brottet tidigare så borde man dömas till ett kortare straff istället. 

Ja jag tror att alla är värda en andra chans men om man gör bedömningen att återfallsrisken är hög så behöver vi skydda samhälket. I detta fall behöver kvinnorna skyddas. Det får inte hända igen! 

Kommentarer