Ordens betydelse

Har tidigare skrivit här på bloggen lite om hur viktiga ord är. Som politiker arbetar man med ord varje dag. Det registreras vad du säger och vad du skriver. Ord är viktiga i politiken. Ibland blir det kanske i betraktarens ögon lite fånigt att diskutera bör eller skall. För en politiker kan det ha att göra med hur en kommande budgettilldelning ser ut.

Nu i dagarna har vi haft diskussioner om ordet samverkan kontra ordet samordning. För olika personer har dessa två ganska likvärdiga ord helt olika betydelse. Samordna är för en del förenat med en tydlig kravställning medan samverka är ett mjukare sätt att uttrycka sig. I praktiken har det i detta fall en ringa betydelse.

Fick nyss en notis från en mediakanal om att det igår var 2000 personer som sökte asyl i Sverige. Det är enormt många människor som är på flykt. Moderaterna var igår ute med ett förslag där de vill avvisa människor vid gränsen. Det är ett förslag som hotar asylrätten och även de konventioner som Sverige har skrivit på och sagt sig vilja tillämpa exempelvis barnkonventionen. Det är viktigt att inte urholka asylrätten utan att varje individ faktiskt får sin sak prövad.

Men kan Sverige ta emot hur många som helst? Nej det kan vi såklart inte, inte utan att vi gör justeringar i de välfärdssystem vi har. Inte utan att vi har en fungerande integration som bygger på att människor ska bli självförsörjande snabbare än genomsnittstiden som idag ligger på 8 år.
Det kräver en hel del modiga beslut av politiker och det kräver en vilja att vilja tänka om och tänka nytt. Vi behöver använda både hjärta och hjärna.

Om vi skall lyckas så kräver det en samverkan mellan många aktörer både staten, kommunerna och civilsamhället och näringslivet. För det handlar om människor.
Det behövs också att världsledarna sätter sig ned och tydligt försöker förhandla och lösa konflikten främst den nu i Syrien. Det ansvaret måste de ta.

Kommentarer