Att tända ett ljus

"Tänd ett ljus istället för att fördöma mörkret" ett klokt citat från Martin Luther King. Men en dag som denna är det svårt. Det är omskakande att följa rapporteringen från Bryssel. Idag har terrorn visat sitt rätta jag där. Oskyldiga människor har dödats i attackerna på flygplatsen och i tunnelbanan. 

Är det denna verklighet som vi ska tvingas möta? Ska vi leva med det ständiga hotet om att en terrorattack när som helst kan inträffa? 
Hur kan vi tända ett ljus idag?

Jo genom att inte ge vika. Genom att stå upp för det öppna demokratiska samhälle byggt på grundläggande värden som kommer från den kristna traditionen. Värden som inte präglas av hat utan av kärlek, omtanke och respekt. Det är lätt att hata en dag som denna. Men om hatet får fäste så kommer våldet, respektlösheten att öka. Då befinner vi oss på ett värdemässigt sluttande plan. Det är inte en utveckling som jag vill se. 

Jag lider och sörjer med alla de som idag mist någon som stått dem nära. Det är en sorg för hela Europa. 

Vi får samtidig inte vara naiva. I de stora flyktingströmmar som finns i Europa så har naturligtvis en del terrorister utnyttjat situationen för att skapa terroristceller runt om i Europa. Den som tror något annat är naiv. Vi måste genom effektiv övervakning identifiera och destruera dessa celler. Terrorister har ingen plats i Europa. Vi måste arbeta tillsammans för att bekämpa dem som vill fortsätta angripa vårt öppna samhälle. 

Att visa respekt är inte att kapitulera för terrorister. Jag hoppas för övrigt att USA  vill vara med och hjälpa till. Att samtliga världsledare tar sitt ansvar. Att tända ett ljus är inte att stillatigande se på. Att tända ett ljus är att stå upp mot de som tror att våld och hat är en framtidsväg. 

Kommentarer