Det brinner..

Skriver i vlt idag tillsammans med presidiet i förskolenämnden. Det handlar om mångfald i förskolan.
http://vlt.se/asikt/debatt/1.3705582-forskolepersonal-ska-spegla-samhallets-mangfald

Anledningen till artikeln är att det finns medarbetare som blivit kränkta pga yttre attribut. Det är helt oacceptabelt. Ingen ska bli kränkt på jobbet.

I går kväll började det brinna på Önska gryta i Västerås. Det var Önstaskolans idrottshall som stod i lågor. Tyvärr gick byggnaden inte att rädda. Idrottshallen har nyss renoverats. Så trist och så onödigt.

I fredags var det någon/några som tände eld på ett bildäck som hade slängts in på en förskole gård. Detta också i samma område.  Jag förstår inte varför man ger sig på barnens miljö?

En del skyller på att det är ungdomar som inte har något bättre för sig. Men det tänker jag aldrig acceptera som ursäkt. Jag vill inte spekulera i vem/vilka som gör något sådant. Det är en polissak. Men att göra något sådant har jag starka synpunkter på och hoppas att fler med mig har.

Det brinner i att ta tag i värderingsarbetet med kraft. Att markera mot den här typen av händelser samt att arbeta med värderingar som gör att fler vågar säga ifrån. Att inte stillatigande titta på.
Det handlar om att förstärka arbetet i skola och förskola med att lära barn vad som är rätt och vad som är fel. Naturligtvis är det föräldrarnas huvuduppgift att fostra barnen men barnens lärmiljöer måste vara ett komplement till det. Det är aldrig rätt att ge sig på någon annans egendom.
Vad gäller branden så vet vi inte huruvida den var anlagd eller ej så det tänker jag inte spekulera i. Men klotter/skadegörelse på en byggnad kommer inte dit av sig självt. Inte heller börjar bildäck på en gård att brinna av sig självt.

Vad är det då för värderingar som vi behöver? Ja vi kan börja med den gyllene regeln. "Allt vad ni vill att människor ska göra mot er ska ni göra mot dem"
Sen kan vi fortsätta med delar av 10 budorden som faktiskt är tillämpbara även idag. Du skall inte stjäla, du skall inte dräpa, du skall inte begå äktenskapsbrott, du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa, hedra din fader och din moder.
Nu är dessa skrivna på ett gammelmodigt språk men innebörden handlar om att visa varandra respekt. Oavsett vad man har för trosuppfattning eller inte så är det sunda levnadsråd att förhålla sig till.

Sen är vi människor och min tro är att vi som människor är ofullkomliga. Det gör att vi med största sannolikhet inte kommer klara av att följa dessa levnadsråd fullt ut. Men vår strävan bör ligga där. Vi skall inte ge upp på förhand.

Jag tror också att vi behöver varandra. Ensam är inte alltid stark.


Kommentarer