Kaplan och Lejon

Hade förmånen att få invigningstala på Lions distriktsårsmöte i Västerås igår. Västerås är en bra stad att ha möten i. Lions är en hjälporganisation som har funnits länge. Jag pratade om att göra skillnad.
Ibland kan situationen i världen kännas övermäktig. Men för de personer som just de hjälper så blir det en skillnad. Jag avslutade med berättelsen om pojken och sjöstjärnorna.

"En man vandrar längs havsstranden då han får se en pojke som går och plockar upp någonting och slänger det försiktigt ut i vattnet. Mannen går fram till pojken och frågar: ”Vad gör du?”
Pojken svarar: ”Jag kastar tillbaka sjöstjärnor i havet, vattnet är på väg ut och om jag inte slänger tillbaka dem i vattnet så kommer de att torka och dö.”
”Men kära barn”, säger mannen. ”Inser du inte att det finns mil efter mil med strand och tusentals sjöstjärnor? Du kan inte göra någon skillnad för dem.”
Pojken lyssnar men böjer sig ned och plockar upp ytterligare en sjöstjärna och kastar den i vågorna. Han ler och säger; ”men för den här sjöstjärnan gör det skillnad.”


Du kan också göra skillnad!


Just nu är bostadsminister Mehmet Kaplan i blåsväder. Det är inte oväntat. Som politiker måste man tänka på vilka sammanhang som man umgås i. Speciellt om du är minister. Det finns upparbetade riktlinjer och kontrollfrågor på departementet att ställa men bevisligen har man inte tagit hänsyn till det i detta fall. Det finns inget försvar att äta middag med fascister.
SvD har idag plockat upp en tidigare tv inspelning där Kaplan uttalar sig och jämför Israel med Nazismen under andra världskriget. Det är så vidrigt att det är svårt att sätta ord på. Genom den typen av jämförelser förminskar vi den systematiska avrättningen som skedde av judar, homosexuella, funktionshindrade och romer under förintelsen. Alla vi andra som är politiskt aktiva lärde oss det på grundkursen i politik. Men den kursen måste Kaplan ha missat. Det är så omdömeslöst. Det spelar inte någon roll att uttalandet skedde 2009. Kaplan har därefter fortsatt det antisemitistiska spåret och bland annat bjudit in en antisemit till Riksdagen. Det väcks många frågetecken om vilka värderingar som ministern har egentligen? Personligen tycker jag att det vore på sin plats att ställa frågor till honom om vilken människosyn han har, vilken kvinnosyn som han har?

Stefan Löfven borde ta bladet från munnen och svara på vilket förtroende han har för Kaplan som minister med anledning av det. Det här är inte en storm som blåser över.

Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom i Malmö anser att alla som kritiserar Kaplan är islamofober. Kan avslöja att jag inte är det. Har bott 4 år av mitt liv tillsammans med 2 muslimer. Jag har respekt för alla som tar sin tro på allvar men också för dem som inte har någon tro alls. Men jag vill höja ett varnande finger för alla som försöker göra politik av religion.

När Reinfeldt var statsminister var logiken enkel. Om du inte hade folkets förtroende så hade du inte statsministerns. Den logiken har inte den nuvarande statsministern. Det borde han fundera över.



Kommentarer