Ett tryggt Västerås för alla

Igår kväll hade vi sammanträde med kommunfullmäktige. Det var som vanligt ett långt möte. Det hör till ovanligheterna att vi är klara före kl 23.00 som är den överrenskomna sluttiden. Långa möten är inte alltid dåligt. Ibland behöver vi bryta åsikter flera varv innan vi gemensamt kan komma fram till bra lösningar. Dessvärre är kommunfullmäktige sällan en sådan kreativ plats. Ofta har de flesta en klar bild över hur de står i en viss fråga och då håller de flesta fast vid den bilden.


Igår pratade vi bland annat om trygghetsfrågan. Framförallt i stadsdelen Bäckby. Nu ska man inte stigmatisera en hel stadsdel eftersom det vinns olika verklighetsbilder i den stadsdelen. Men den otrygghet som många upplever måste vi politiker ta på allvar och göra vårt yttersta för att komma till rätta med.


Kommunpolitiken har ett begränsat kompetensområde. Vi vill alla att de som bränner bilar ska åka fast och lagföras. Den frågan har vi små möjligheter att påverka i. Ja vi kan och vi har gjort ansökningar om kameraövervakning. Men dels fick vi ett avslag och dels har de kameror som satts upp blivit vandaliserade. Det är inte så enkelt då. Från kommunens håll har vi tryckt på polisen och framfört starka önskemål om att vi vill ha en fast polisnärvaro i de västra stadsdelarna. Det är viktigt. Dock är det inte kommunen som bestämmer i frågan.


Kommunen har tagit initiativ till ett omfattande arbete på Bäckby. Det innehåller både fysiska förändringar som ombyggnad av centrum, omdragning av bussgatan, fler bostäder mm Det innehåller också samverkan mellan polis och socialtjänst i sociala insatsgrupper. Det innehåller medverkan av föreningsliv, projekt med here for you, gröna stråk, plus lite till.
Alla goda idéer om hur trygghetsarbetet kan utvecklas tar vi tacksamt emot. Både det som rör kortsiktiga insatser av mer akut karaktär och det som rör det långsiktiga arbetet.


Jag vill ha ett Västerås som håller ihop. Jag vill inte ha mer av polarisering. Jag vill ha ett Västerås där vi respekterar varandra och där vi gemensamt älskar vår stad och vårt land. Oavsett vilken bakgrund man kommer ifrån. Jag vill ha ett Västerås med ett blomstrande näringsliv. Där alla som har möjlighet har ett jobb att gå till. Jobbskapandet är oerhört viktigt om man ska lyckas med det långsiktiga trygghetsarbetet. Att leva i utanförskap mår ingen bra i. Här tror jag att vi kan göra mer.


Trygghet börjar i det lilla. Familjen, vänner, de små gemenskaperna. Ett litet barn föds inte till bilbrännare. Familjens betydelse för det goda trygga samhället kan inte överskattas. Familjer måste ges bra förutsättningar att vara goda värdeöverförare på våra barn. Så skapar vi ett tryggt samhälle som håller ihop.

Kommentarer