Må vi aldrig glömma

Idag besökte vi Auschwitz med 3 av barnen. Det var 4:e gången som jag var där.
Det är svårt att föreställa sig hur det kunde finnas så mycket ondska i Europa. Vad är drivkraften i att vilja utplåna ett helt folkslag? Nu lyckades han inte med det men 6 miljoner judar dog under förintelsen. I Auschwitz var det totalt 1,3 miljoner människor som dog. Av dem ungefär 1,1 miljoner judar. 
Det är en stark upplevelse att komma dit. Jag kommer nog aldrig glömma första gången. Att se alla dessa skor och resväskor. Det blev så verkligt. Plötsligt var det människor det handlade om och inte ett numerär. Det är så oerhört svårt att verkligen ta till sig och förstå om man inte sett detta med egna ögon. 
Alla barn i gymnasieåldern borde åka dit på besök. 
Våra barn som vi hade med oss igår är något för små frö att verkligen förstå. Huruvida det är bra eller dåligt att låta dem ta del av detta tidigt är inte helt solklart. Men vi försökte berätta på deras nivå för att skapa någon typ av förståelse. Guidningen var på Engelska så vi hade möjlighet att välja ut och inte berätta alla hemskheter som skedde där.

Ibland kan jag känna en viss oro för att det fortfarande finns de som inte tror på det som faktiskt hände. Att de finns de som vill mörka historien. De som överlevt detta har varit oerhört viktiga i att dokumentera och berätta om det som faktiskt hände. Men nu har det gått mer än 70 år. Många av de som fanns där eller överlevde något annat koncentrationsläger finns idag inte kvar ibland oss. 
Men må vi aldrig aldrig glömma. Detta är ett av historiens grövsta brott mot mänskligheten. Det går inte att jämföra med något annat. 
Det finns de som ägnar sig åt jämförelser med andra onda ting som händer. Men det går inte att jämföra ondska. Förintelsen har och bör framöver också ha en särställning. 

Ja det sker ondskefulla saker i vår tid också. Det folkmord som pågår i Syrien är fruktansvärt. Det måste få ett stopp. Den förföljelse som pågår mot Kristna i världen av främst företrädare för Islamismen som anser att vi är orena. Det måste få ett slut. Radikala ismer är skadligt oavsett vilken ism vi pratar om. Men islamismen är extra skadlig på grund av att den innehåller så mycket våld. Islamism bör inte blandas ihop med religionen islam. Islamism är en ideologi inte en religion.
Islamism hör inte hemma i en demokrati. Islamister drivs av hat inte av kärlek. 

Vi behöver inte mer hat i världen. Vi behöver mer kärlek. Vi behöver också modiga politiker som kan stå upp för fred och demokrati. Som inte viker sig för terrorhot. Som inte viker sig för hatet. Som står upp för grundläggande värden som handlar om respekt och frihet. Som står upp för ett demokratisk samhälle där det finns en tydlig värdegrund och ett gemensamt etiskt förhållningssätt. 
Den senaste veckan har svenska folket verkligen visat att det finns grundläggande värden i vårt samhälle. Att vi står upp för varandra när det inträffar hemskheter. Detta ska vi vara rädda om och inte låta hatiska människor förstöra för oss. Viktiga samhällsfunktioner behöver förstärkas men du och jag behöver också ha civilkurage att agera mot det som händer som vill åt en annan riktning.
Tillsammans är vi starka och tillsammans kan vi vara med och skapa det goda samhället utan skadliga, våldsbejakande ismer.

Kommentarer