Heja Hägglund!

Göran Hägglund har senaste veckan initierat en debatt om bland annat vad som är politikens uppgift. Är det politikens uppgift att reglera människors vardag? Eller tror vi att människan är en fri kreativt tänkande skapelse som självständigt förmår att organisera och planera sitt livspussel utifrån de förutsättningar som råder i den aktuella livssituationen? Jag tror det sistnämnde. Det finns så många politiker som vill ha fingrarna överallt i syltburken och påpeka hur människor bör leva och organisera sitt liv. Vissa vill att alla småbarnsföräldrar skall vara hemma med sina barn, andra vill att alla småbarn skall vara på förskolan. Måste alla göra lika? Är inte föräldrar kompetenta att avgöra vad som är bäst i deras situation?
Jag tror på frihet under ansvar. För mig är det inte konstigt att någon vill vara hemma med sina barn och andra inte. Det viktigaste är att vi respekterar varandras val.

Jag tycker inte om begränsningar. Begränsningar minskar utrymmet för att skapa individuella lösningar. När barn får syskon ser det väldigt olika ut i olika familjer. En del får bebisar som sover på nätterna andra får det inte. En del barn är runt 2 år när de får syskon, andra är äldre.
Är man äldre och får ett syskon så är det kanske inte alltid så kul att vara hemma med en uttröttad mamma och en bebis. Bebisen är rolig en stund men efter ett tag så kommer sprittet i benen och längtan efter kompisarna. Vissa tycker då att ja men det är ju bara för mamman att gå till öppna förskolan. Visst kan det vara ett bra alternativ men, det är inte alla som har promenadavstånd dit. Det kan vara ett jätteprojekt att ta sig ut med en bebis och ett syskon.

Det finns också bebisar som är infektionskänsliga. Där det inte är rekommenderat att de vistas i miljöer med andra barn, förutom syskon.

Jag tycker att förskolan är jättebra. Däremot är jag bekymrad över att det sker neddragningar som påverkar kvaliteten. Många barn behöver den pedagogiska struktur som förskolan erbjuder. Förskolan har också en viktig roll för barns språkutveckling, främst gäller det barn med föräldrar som är utrikesfödda.

Vill också rikta ett stort grattis till Angela Merkel som enligt prognoserna verkar ha gjort ett bra val. Stort grattis CDU!!
Extra roligt är det att det är en kompetent och duktig kvinna som sitter vid makten i ett av Europas största länder.

Kommentarer