Brist på respekt skapar inget positivt klimat.

Idag gå några av partiets riksdagsledamöter har tillsammans med några partistyrelseledamöter och distriktsordföranden gått till angrepp mot dem som har åsikten att Kristdemokraterna behöver byta partiledare. Jag är förvånad över deras ordval och brist på respekt för oliktyckande.

Varför kan inte debatten hållas på en sund nivå? Kan vi inte respektera att vi har olika åsikter? Det finns de som tycker att Göran Hägglund är en bra partiledare och vill behålla honom och sen finns det andra som inte vill det. Det är inte speciellt konstigt att debatten förs i tid och otid. Kristdemokraterna har backat 5 val på raken. Det är inte någon enskild persons ansvar. Vem har det yttersta ansvaret? Ytterst ligger det på partiledningen.

Jag tror inte att Kristdemokratiska partiets utmaning kan beskrivas så enkelt som att det enbart beror på partiledaren. Partiledaren fyller en psykologisk viktig funktion internt i ett parti. Men varför väljarna väljer bort oss har nog många andra förklaringar.

Personligen tror jag att vi skulle vinna på att ha ett tydligt idéprogram där vi beskriver den samhällsutveckling vi vill se utifrån principprogrammet. Där människosynen finns i fokus. Där ekonomi och miljö handlar om förvaltarskap. Där personalismen får genomslag i genomtänkta idéer om människans förmåga till ansvarstagande.

Partistyrelse och partiets högsta beslutande organ Rikstinget har beslutat att fokus skall ligga på barn och ungdomars uppväxtvillkor. Ett bra fokus som väntar på att fyllas med ett tydligt innehåll.

Det är ofruktsamt att ha en debatt med människor som inte respekterar varandras åsikter.


Kommentarer