Framtiden börjar vid köksbordet

Idag presenterade regeringen sin nya satsning på skolan. Ja satsning och satsning det handlar om att utreda några ideer. En 10 årig grundskola för alla, obligatorisk sommarskola samt förlängd skolplikt med ett år för de som saknar behörighet till gymnasiet. Det är bra förslag men det behövs mer för att utveckla skolan.

Skolan behöver mindre klasser och det behövs en ordentlig satsning på lärarlöner. Det måste bli mer attraktivt att bli lärare.

Folkpartiet har devisen att framtiden börjar i klassrummet. Jag skulle istället vilja hävda att framtiden börjar vid köksbordet. Det är i hemet vid köksbordet som en del av barnens grundtrygghet läggs. Jag skulle önska att alla barn hade möjlighet att tillbringa en del av sin dag med någon/några av sina föräldrar vid köksbordet. En liten stund där man får tid med sina föräldrar. En stund som inte handlar om vardagstjatet utan där vi faktiskt samtalar med varandra.
Jag tror att en litens stunds samtal varje dag faktiskt gör skillnad. Får barnet med sig denna värdefulla stund där den har blivit sedd och bekräftad som kommer det bli en lugnare arbetsmiljö i skolan. Då kommer en del av det stök som beror på sökandet efter uppmärksamhet och bekräftelse att minska.

Sen behövs naturligtvis fler vuxna i skolan också men skolan kan aldrig ersätta en fungerande hemmiljö.


Kommentarer