Grattis till Jerringpriset!

Grattis Henrik Stenson till Jerring priset som delades ut på idrottsgalan ikväll. Mycket välförtjänt.
Det är många idrottare som har gjort fantastiska prestationer under det senaste året. Jag är glad och stolt över er alla.
Är också glad och stolt över idrottens betydelse för vårt land. Stolt över alla de fantastiska mammor och pappor som i ur och skur supportar sina barn och ställer upp som chaufförer, ledare, tränare, kioskförsäljare eller supporters. Det är ju inte alltid trevligt att stå vid en fotbollsplan i ösregn. Men ni gör det och ni är vardagshjältar i samhället.

Idrotten betyder mycket för Västerås. Idrotten skapar ett sammanhang av att tillhöra någonting. Den ger gemenskap, väcker lust och tävlingsinstinkt. Den ger också möjlighet att röra på sig. Våra barn är generellt för stillasittande idag. Här fyller idrottslivet en oerhört viktig funktion. Idrott bidrar också till att minska kriminalitet bland unga.

Visst har idrotten förändrats genom åren. Baksidan är att man upplever att elitiseringen sker allt tidigare. Det är viktigt att det får finnas en bredd. Att inte unga slutar för att de upplever att de inte duger, att de inte är tillräckligt bra. För att motverka det behövs mer engagemang, ännu fler vardagshjältar som kan vara med och bidra till att det roliga med idrotten får fortsätta. Västerås kommun måste också ställa upp ännu mer på idrotten och se till att det finns platser att träna på såväl utomhus som inomhus inte bara samlat på ett ställe utan runt om i stan. Det behövs också platser för spontanidrott.

Idrott bidrar till att skapa ett varmare samhälle. Den ger oss en vi-känsla som inte någon politiker är i närheten av. Den ger oss gemensamma upplevelser. Den skapar en sammanhållning och en framtidstro.
Jag hoppas att ni alla är laddade inför vinter OS och jag vill redan nu önska alla mina landsmän och kvinnor stort lycka till!

Kommentarer