Godhet

Läser just nu en bok om medborgarskap med fokus på det utanförskap som en person kan känna som inte tillhör den heterotiva normen. På ett ställe står det att Godhet är ett hot mot en republik.

Ingrid Yden Sandgren skrev en bok där titeln är en våg av godhet. Den handlar om Emmausrörelsen och Abbé Pierre.
Emmaus är en världsomspännande solidaritetsrörelse, som grundades i Frankrike 1949 av prästen Abbé Pierre. En mångfasetterad verksamhet bedrivs genom ca 350 grupper i närmare 40 olika länder i Europa, Afrika, Asien och Amerika. År 1971 bildades ett internationellt samordningsorgan, Emmaus International[1]. Varje medlemsgrupp är oberoende gentemot den internationella organisationen. I Sverige finns det fem lokala föreningar som är formella medlemmar i Emmaus International. Alla svenska grupper som kallar sig Emmaus är inte medlemmar i den internationella organisationen men ingår däremot i nätverket Riksföreningen Emmaus Sverige. Emmausrörelsen är partipolitiskt och religiöst obunden. (källa Wikipedia)

Jag tror precis som Alf Svensson talade om 1998 att Sverige behöver en våg av godhet. Godhet är inte ett hot utan det är en möjlighet. Vi kan alla göra gott i det lilla. Vi fokuserar mycket på att leta fel men om vi skulle lägga den energin på att göra något gott, säga ett vänligt ord, ge ett leende till den som behöver det så skulle vi ha ett bättre samhällsklimat. 



Kommentarer