Magsjuka, terrorism, kvinnodagen

Magsjuka är verkligen inget jag rekommenderar till någon. Vi drabbades hela familjen under fredagen samt natten till lördagen. Vi är ju en stor familj så tvättmaskinen har gått för högvarv. 7 personer generear ganska mycket tvätt i normalfallet men tillfällen likt detta blir det ju ännu mer.
Idag är samtliga på benen men lite tröttare än vanligt.

Den här dagen kommer i huvudsak ägnas åt återhämtning och att hänga i soffan och kolla på vasaloppet. Naturligtvis hejjar jag mest på min KD kollega Eric Söderberg. Försöker ha koll på den officiella hemsidan där man ska kunna följa åkare men det verkar inte riktigt som att den uppdateras just nu.

Annars är det ju internationella Kvinnodagen idag. En viktig dag för att sätta fokus på kvinnorfrågor. I Sverige har vi kommit en bit vad gäller jämställdhet men i vissa länder har kvinnor inga rättigheter alls. Här har Sverige en jätteuppgift. Jag tycker att det vore på sin plats att göra en omprioritering i biståndsbudgeten. Att ge 1,5 miljarder till Palestina är orimligt. Större delen av dessa pengar borde användas till att stärka kvinnors rättigheter i världen istället.
Det har varit en debatt senaste veckas om Sveriges avtal med Saudi Arabien. I detta land har inte ens kvinnor rätt att köra bil. Det är itne helt enkelt att förhålla sig till detta avtal för om vi kliver av det så riskerar vi att tappa insynen helt i detta land och det kanske inte vore helt lyckat det heller. Men principiellt ska inte Sverige göra affärer med diktaturer.
Nationellt måste vi fortsätta arbeta för ett samhälle där ingen diskrimineras på grund av att man är ledig för graviditet eller för att ta hand om sina små barn. Det borde vara meriterande och inte göra att man halkar efter lönemässigt.

En del har vanföreställningen om att Kristdemokrater inte bryr sig om kvinnofrågor. Jag vet inte om det beror på att man tidigare genom åren ibland hamnat i moraliserande uppfattningar om exempelvis aborter. Det har funnits företrädare som inte har kunna skilja på sin privata religiösa uppfattning och på det som partiet står för. Det är olyckligt. Sen måste man fundera på om frågan enbart är en kvinnorfråga, Det finns ju alltid på något sätt två stycken inblandade. Om man vill att antalet aborter ska minska så måste männen ta ett större ansvar för att skydda sig mot oönskade graviditeter.
Kristdemokraterna har drivit hårt den ojämlika vården som finns idag. Som kvinna får du inte en likvärdig behandling alla gånger. Många så kallade "kvinnosjukdomar" tas inte alltid på allvar.
Många kvinnor i vårt land tvingas genomlida smärtor helt i onödan för att deras symptom inte tas på allvar. Så kan vi ju inte ha det.
Förra året drabbades vi av en ordentlig influensa med massa biverkningar som följd. Jag och maken hade nästan identiska symptom. Vi besökte samma familjeläkarcentral men träffade två olika doktorer. Maken gick därifrån med ett antibiotikarecept och undertecknad med luftrörsvidgande inhalationsmedicin. Inte för att jag vill äta antibiotika i onödan utan det märkliga var att man inte hade en likvärdig bedömning. I mitt fall blev det då ett återbesök någon vecka senare som ändå slutade med antibiotika. Det är möjligt att det fanns andra skäl till deras medicinska bedömning men inget som var solklart för oss medicinska noviser att förstå.

I alla fall finns det en hel del att göra vad gäller kvinnofrågor i Sverige. Likvärdig vård är oerhört viktigt. Deltagandet i politiska församlingar likaså. De som lämnar sina politiska uppdrag är ofta kvinnor. Vi måste ständigt fundera på hur vi kan göra det politiska deltagandet mer kvinnorvänligt.


Igår skedde ett brutalt trippelmord i Uddevalla. 3 unga personer sköts ihjäl. Så fruktansvärt. Oavsett anledning så är det fruktansvärt.

Igår kväll kom nyheten att Västerås Flygplats hemsida blivit hackat av en grupp som påstår sig komma från ISIS. Det är obehagligt ur många aspekter. Obehagligt att vi har då dålig informationssäkerhet. Obehagligt om det är sant att det är en terroristorganisation som står bakom. Imorgon eftermiddag har kommunstyrelsen ett seminarium om våldsbejakande extremism. Då ska vi få uppdatering på hur situationen ser ut i Västerås. Jag har hört en del rykten om att det rekryteras folk från Västerås till IS men har inte fått det officiellt bekräftat. Nu kommer bland annat säkerhetspolisen och då hoppas jag att de har aktuell information att ge.


Kommentarer