Vem äger dagordningen?

Vem som äger den politiska dagordningen är en ständig fråga för de som har statsvetenskap som sitt dagliga förvärv . Men det är också en fråga som man som politiker borde ställa sig. Igår hade vi ett möte där vi pratade om samspelet mellan politiker och tjänstemän. Det är inte helt glasklart alla gånger. Det finns en gråzon mellan vad som är vad. Generellt brukar man prata om att politiken står för vad som ska göras och tjänstemännen för hur det ska göras. Men gränsen däremellan kan vara hårfin. Det är ju också så att är man ledande politiker så har man ett ansvar även för hur huret blev. Om det blir fel utifrån medborgarnas synpunkter så är det politiken som får stå för det.
Det är viktigt att ha ett bra samspel men också viktigt att respektera varandras roller.
Jag råkade överhöra en fikarumskommentar en dag. En tjänsteman som var frustrerad över att politiken inte hade gått på den linjen som den hade föreslagit direkt utan ställt massa frågor som ville ha mer betänketid. "Förr så gjorde politikerna alltid som vi ville" var kommentaren.
Jag tänkte utan att säga något att det är tur att tiderna förändras i sånt fall. Som politiker så är man främst medborgarnas representant. Vi är inte några majonettdockor.

Som ordförande i en nämnd så äger man dagordningen för just den nämndens sammanträden. Det är ordföranden som har delegation och beslutar om ett ärende är tillräckligt berett för att föredras för nämnden och eventuellt vara föremål för beslut.

Men sen kan det dyka upp frågor som rör nämndens ansvar som man inte kan påverka att just den frågan kommer just då. Det kan vara en fråga oftast utlöst av en händelse eller att någon presenterar en ny ide. Det kan också vara ny forskning eller lagstiftning på området. Då äger man som ordförande inte den dagordningen.

Västerås stad har också infört något väldigt bra som heter E-förslag. Då kan medborgarna lägga ett förslag som sedan andra får reagera på. Man kan både gilla och ogilla de förslag som läggs ut på hemsidan. Om ett förslag får mer än 100 likes så kommer det in som ett ärende i nämndprocessen och måste hanteras. Det är bra. Så alla ni som inte har varit in och kikat på de förslag som ligger där gör det och ta ställning. Skicka gärna in egna förslag också.

Det är tur att det inte blev så fint väder idag. Har tillbringat mer än halva dagen åt att sortera tvätt. När man är en stor familj blir det mycket tvätt hela tiden. Det är ett evighetsjobb. Det tar aldrig slut. Jag har också samma dilemma som många andra har. Det bor ett monster i min torktumlare som älskar strumpor. Det gör att hur mycket jag än tvättar så finns det ändå inte två av varje par utan oftast bara en udda strumpa från ett par. En gång om året är det rocka sockorna dagen. Kan inte någon lägga ett e-förslag på att det skall vara det varje dag? För vi gillar ju olika inte bara en gång om året! Det skulle också kunna bidra till en frustrationsminskning på morgonen när 7 personer ska iväg åt olika håll och det inte finns några strumpepar. Men resultatet skulle säkert bli att monstret som bor i min torktumlare och käkar upp sockor skulle sluta med det. För då har han ju inte någon att skratta åt på morgonen.

Imorgon kommer vi att stå med ett loppisbord på Culturen. Välkommen dit och fynda mellan 10-15.

Kommentarer

Unknown sa…
Bra skrivet och beskrivet.....jag har redan försökt eförslag och vart tyvärr slagen, inga nya tankar var välkomna in den vägen, ytterligare en respekterad invånare även han vart nogalerad, så eförslag var nog inget för oss med nya idéer tyvärr....