Kvinna och toppolitiker

Har idag varit i Stockholm på en dag för kvinnor som är toppolitiker. Ett 25-30 tal kvinnor med ledande positioner från Sverige var samlade under SKLs paraply. På förmiddagen berättade Lena Micko som är ordförande för SKL om sin ledarskapsresa. Sen fick vi sitta i mindre grupper och dela med oss av våra erfarenheter.
Efter lunch fick vi lyssna en kort stund på SKLs chefsekonom Bettina som jag just nu glömt efternamnet på. Hon berättade om sin resa.
Efter henne kom Alexandra Pascaluido. Hon fängslade oss i nästan två timmar. Vilken kvinna och vilket engagemang. Hon har inte haft en lätt resa och har det fortsatt rätt tufft om man ska underdriva. Hon berättade att hon varje dag får ta emot någon typ av hot eller hat. Det är rätt skrämmande.
Det kräver en enorm styrka för att orka med det.
Vadsom var genomgående under dagen är att vi som kvinnor på toppositioner inte bedöms med samma måttstock som männen. Många vittnar om det här med utseende och klädsel som det ofta ges kommentarer på. Andra berättade om ifrågasättande av hur man organiserar sitt familjeliv. Här får kvinnor och män inte samma frågor. En man får inte frågan hur han kan kombinera sitt föräldraskap med en topposition på samma sätt som en kvinna får.

Efter nätverksdagen så lyssnade jag till vår duktiga partiledare Ebba Busch Thor. Ebba är bra för hon kan tydligt bita ifrån exempelvis när det kommer till den typ av frågor som jag nämnde innan. Nu pratade hon inte om det utan om att vi faktiskt får reagera en stund över opinionsmätningar. Såväl när det går bra som när det går dåligt. Ingen kan ju säga att senaste SCB mätningen var någon trevlig läsning. Ebba påminde oss också om två viktiga förslag som Kristdemokraterna nu driver. Den ena handlar om trygghet. Mer poliser och mer civilanställda inom polisen är ett av budskapen. Det andra handlar om introduktionsanställningar, ett enkelt förslag där en ny person får 75% av lönen i början. Inga andra bidrag etc utan bara ett enkelt vanligt jobb.

Nu laddar jag om för att vara värdinna på en middag för gäster från våra nordiska vänorter.
Trevligt.



Kommentarer