Sol vind och vatten



Hade inte tänkt engagera mig så mycket i energifrågan nu såhär under julledigheten. Men, det blir så påtagligt när man är borta och får uppleva ett helt annat energisystem än det vi har hemma.

Hemma i Västerås är det fjärrvärme som dominerar. Fjärrvärme har funnits i Västerås sedan länge och är ett stabilt robust energisystem. Vårt energibolag Mälarenergi vill nyinvestera i en ny panna med möjlighet till elproduktion. Det kallas för block 7. Investeringen är på 1,7 miljarder kronor. Det är ofantligt mycket pengar. En investering på så mycket kräver eftertänksamhet. Det är för mig inte något man bara säger ja till utan att vara övertygad om att det är det bästa möjliga alternativet.
Jag var nära att bli övertygad men så deltog jag på en energikonferens som gjorde att jag började fundera igen på om detta är framtiden eller vad är det som är framtiden?

Det talas mycket om i Europa om framtidens energiförsörjning. Dels har Tyskland beslutat att avveckla all sin kärnkraft och dels är tillgången på el ojämnt fördelad över Europa. Hållbarhet är ett ord som ofta används när man pratar om framtiden. Dilemmat är väl att det inte finns någon gemensam definition av vad som är hållbart. Det vi vet är att de fossila bränslena behöver fasas ut.
Jag har hört många diskussioner om energirevolution och att framtiden innebär att vi ska vara självförsörjande på el.

Just nu befinner jag mig med familjen i Israel. En bild från ett av husen där vi bor just nu finns här nedan. Här är det solfångare på taket som värmer upp varmvattnet i stora tankar som finns på taken. Kombinerat med det finns luftvärmepumpar som reglerar både värme och kyla.
Jag vet inte om Västeråsarna skulle  tycka att detta system skulle vara så kul hemma. I praktiken fungerar det så att de dagar som det är soligt finns det gott om varmt vatten. Det finns inga temperaturskydd på vattnet så vattnet kan då bli i praktiken hur varmt som helst. Man bränner sig lätt.
Dagar som det är molnigt så producerar inte solfångarna något utan då värms vattnet upp av el. Systemet är instabilt och varmvattentillgången är ojämn.



Ni ser ju på bilden av hur fasaderna ser ut med alla luftvärmepumpar. Bara i den lägenhet vi bor i så finns det 4 stycken. Ja det är inte vackert.

Ja en blockbyggnad dvs det hus där pannan ska verka i är inte så vackert det heller men det är ett hus. Att ha värmepumpar på varenda fasad i Västerås skulle förfula stadsbilden något enormt.
Att ha ett instabilt system där varmvattentillgången är ojämn tror jag inte skulle vara så accepterat av den breda folkmassan. Tänk dig själv om du varit ute och sprungit längst Mälaren kommer in genomsvettig och vill ta en dusch. Vattnet är iskallt. Näe det är inte lockande alls.

Här där vi är nu så är det få regndagar på ett år, det är rätt få molniga dagar också totalt sett. Trots det är systemet instabilt. I Västerås skulle vi få en överproduktion av el och varmvatten på sommaren men ett stort underskott på vintern. Klimatet är lite annorlunda i Västerås mot vad det är i Eilat.

Är det värt att investera 1,7 miljarder i ett nytt block? Utifrån det jag vet idag så vet jag inte något annat alternativ. Hade gärna önskat lite mer tid för att få ihop bilden och för att bli övertygad om att detta är rätt inte bara idag utan även om 15 år. Jag har ställt massa frågor till Mälarenergi och deras duktiga medarbetare har tålmodigt svarat. Men en del av mina funderingar är nog helt omöjliga att svara på och en del är politiska överväganden. Så jag kommer nog få leva med att framtiden känns osäker. Ser man bara till Mälarenergi som företag så är det en rätt investering. Kanske funderar jag för mycket? Kanske är det så att det inte finns något rätt eller fel i detta utan att man helt enkelt måste bestämma sig?
Jag tar tacksamt emot inspel i frågan. Jag nås enklast på mail. amanda.agestav@vasteras.se



Kommentarer